Ändringar i körfälten på Mannerheimvägen – arbetena har framskridit enligt tidtabellen

Fredagen den 17 november förflyttas bilkörfälten på Mannerheimvägen mellan Cygnaeusgatan och Runebergsgatan till gatans västra del. Arbetena under den grundläggande renoveringen har framskridit bra enligt tidtabellen. Redan 80 % av avloppsrören och vattenledningarna i den första fasen har installerats.
Den nya spårvägsrälsen har redan installerats på Mannerheimvägen söder om korsningen till Operan.
Den nya spårvägsrälsen har redan installerats på Mannerheimvägen söder om korsningen till Operan.

Gatans västra kant blir byggarbetsplats efter ändringarna. En körfil i båda riktningarna kvarstår för bilarna. Gång- och cykelrutten väster om gatan förblir i bruk, liksom förbindelserna till fastigheterna.

Ändringsarbetena i trafikarrangemangen inleds på torsdag kväll 16.11 och blir färdiga fredag 17.11. 
 

Andra mindre ändringar i trafikarrangemangen utförs samtidigt:

  • Körning från Stengårdsgatan och Dunckergatan till Mannerheimvägen samt vice versa förhindras under arbetets gång åtminstone under resten av året.
  • Busshållplatserna i Hesperiaparken flyttas något.
     
  • Hållplatsen för bussar som färdas mot norr förflyttas cirka 80 m söderut, söder om skyddsvägen på Dunckergatan.
  • Hållplatsen för bussar som färdas mot söder förflyttas cirka 70 m norrut, vid Hesperiaesplanaden. 
  • Gångtrafiken till hållplatserna sker via de närmaste skyddsvägarna, som finns vid Dunckergatan och preliminärt vid Hesperiagatan. 

Gatuarbetena framskrider enligt tidtabellen 

Byggandet på byggarbetsplatsen för den grundläggande renoveringen har framskridit i god takt. 

”Arbetet på byggplatsen görs raskt och man håller också tidtabellen, även om det under våren fanns fördröjningar. I fråga om den första fasen av den grundläggande renoveringen har 80 % av spårvägsrälsen redan installerats. Sträckan mellan den Norra Järnvägsgatan och Arkadiagatan är den enda sträckan som är oinstallerad. Den kan installeras när bron över Banan har reparerats. Likaså har 80 % av avloppsrören och vattenledningarna redan installerats", säger Antti-Juhani Lehtinen, projektchef vid Helsingfors stad.

Den grundläggande renoveringen tystnar inte till vintern 

Byggandet av vattenförsörjningen och den underjordiska kommunaltekniken fortsätter vintern igenom , liksom även arbetet på bron över Banan. Betonggjutningen har utförts i östra delen av bron. 

Däremot genomförs spårvägarnas rälsarbeten, stenarbeten och ytkonstruktioner fram till vintern och arbetena fortsätter under våren då vädret blivit varmar

Karta över arrangemangen.
Karta över arrangemangen.