70 kandidater tävlar om planeringen av allaktivitetshuset i Havsrastböle

Den första fasen av arkitekturtävlingen om allaktivitetshuset i Havsrastböle har framskridit mot slutrakan. Juryn får in sjuttio förslag för bedömning, av vilka de bästa väljs till tävlingens andra fas i vår.
Allaktivitetshuset i Havsrastböle planeras i stället för det nuvarande kvartershuset.  Bild: Tuomas Uusheimo
Allaktivitetshuset i Havsrastböle planeras i stället för det nuvarande kvartershuset. Bild: Tuomas Uusheimo

I arkitekturtävlingen som Helsingfors stad ordnar söks den bästa möjliga planen för ett allaktivitetshus som byggs i Havsrastböle i Nordsjö. Avsikten är att allaktivitetshuset byggs på basis av vinnarplanen åren 2026–2028.

I den första fasen av den tvåfasiga arkitekturtävlingen fick staden 70 förslag som uppfyllde tävlingskriterierna. Av dem väljer juryn därefter 3–5 planer för en noggrannare bedömning.

Ny eller förnyad byggnad?

Allaktivitetshuset i Havsrastböle erbjuder i framtiden lokaler för grundskolan, daghemmet, ungdomsgården, lekparken, boendeverksamheten och hemvårdspersonalen i området. Det nya huset blir en byggnad som betjänar hela stadsdelen och som förhoppningsvis också stöder ett mångsidigt samarbete mellan dem som använder huset.

Allaktivitetshuset planeras på tomten där det nuvarande kvartershuset i Havsrastböle står. Denna tomt är en av de centralaste platserna i området. Till planeringsområdet hör även det närliggande Havsrastböle-kapellet, som Helsingfors kyrkliga samfällighet har beslutat att avstå från.

De bägge gamla byggnaderna är i behov av en totalrenovering. I tävlingen har planerarna fått frihet att föreslå antingen att byggnaderna renoveras och omarbetas eller att de ersätts med nya.

”Allaktivitetshuset i Havsrastböle betjänar i framtiden en bred kundkrets. Därför planeras den nya eller renoverade byggnaden vara större och mångsidigare än den nuvarande. Med hjälp av tävlingen bedömer vi hur man når det bästa slutresultatet", berättar projektchef Mari Koskinen.

Merparten av tävlingsgruppen på 70 deltagare har föreslagit att de nuvarande byggnaderna delvis skulle bevaras. De flesta tävlande har föreslagit att framför allt Havsrastböle-kapellet skulle bevaras. I sex förslag föreslås att hela det gamla byggnadsbeståndet ska bevaras och i sex förslag att allt ska rivas.

Tävligen fortsätter i maj

Syftet med arkitekturtävlingen är att hitta en lösning som lämpar sig för miljön i området och samtidigt förnya den på ett positivt sätt. Havsrastböle är ett av Helsingfors stadsförnyelseområden, vars utveckling, tjänster och kompletteringsbyggande staden kommer att satsa på under de närmaste åren.

Vid bedömningen av tävlingsförslagen granskas deras stadsbildsmässiga och arkitektoniska egenskaper, byggandets hållbarhet, den ekonomiska genomförbarheten samt hur väl den föreslagna lösningen skulle fungera för sina ändamål.

Juryn väljer ut de planer som går vidare till andra fasen i arkitekturtävlingen i Havsrastböle i maj. Efter det kan även invånarna kommentera planerna via en webbenkät. Tävlingsresultaten publiceras i november.