Hur ser världen ut genom Jörn Donners lins? – en unik fotoutställning öppnas i Villa Hagasund

Jörn Donner reste runt om i världen redan på 1950- och 1960-talen och tog otaliga fotografier under sina resor. Fotografierna som upptäcktes först efter Jörn Donners bortgång visas nu på Villa Hagasund 31.3 – 3.9. i en unik, postumt kuraterad utställning. Invigningsdagen för utställningen Jörn Donner – På resa 1951–68 infaller på månadens sista fredag som på sedvanligt vis är museets gratisdag.
Jörn Donners unika fotografier visas i Villa Hagasund 31.3–3.9. På bilden Jörn Donner i Varkaus 1963. Okänd fotograf/ Bild: Copyright Jörn Donner Productions Oy
Jörn Donners unika fotografier visas i Villa Hagasund 31.3–3.9. På bilden Jörn Donner i Varkaus 1963. Okänd fotograf/ Bild: Copyright Jörn Donner Productions Oy

Jörn Donner (1933–2020) var känd bland annat som prisbelönt filmregissör och -producent, författare och riksdagsledamot. I maj 2020 upptäcktes i Donnerska residenset på Norra kajen 12 ett omfattande fotoarkiv, som den stora allmänheten nu för första gången får bekanta sig med i form av en utställningshelhet som kuraterats postumt.

Utställningens arbetsgrupp består av kuratorn Hannamari Shakya, arbetsgruppens ledare, faktaboksförfattaren och förlagsredaktören Tuula Kousa samt grafikern Anders Carpelan som sedan länge formgett Donners böcker. De konstfullt utvalda och konstnärligt högklassiga fotografierna ger åskådaren möjlighet att studera världen genom Donners lins i 1950- och 60-talsmiljöer.

– Efter genomgången av ett så pass omfattande material uppstod en bild av människan bakom fotografierna. Denna bild motsvarade inte den kolossala kulturperson som Donner är känd som, utan är något helt annat. Donner står inte i centrum, utan han rör sig obemärkt, studerar världen nyfiket och gör skarpa iakttagelser som kräver känslighet”, säger Hannamari Shakya som gått igenom arkivet och i huvudsak har ansvarat för urvalet av bilder och kurateringen av utställningen.

Shakya beskriver Donner som ett fascinerande undantag som fotograf.

– Han kanske inte själv såg sig som en fotograf, utan snarare som en människa som kan använda kameran som ett medel för sitt tänkande och sina iakttagelser. I Donners bilder öppnas en ofullständig värld – här finns överexponerade städer och oskarpa landskap. Alla exponeringsmisstag som inträffat när bilden togs, repor på filmerna och negativ som hamnat i påsar och gamla kuvert och under årens lopp klistrats fast i varandra skapar bildens tidsmässiga skikt.

Under sina reportageresor på 1950- och 1960-talen skrev Donner också böcker, till exempel boken som blev hans genombrott, Rapport från Berlin (1958), samt Världsboken (1968), liksom även brev till vänner och samarbetspartners. På utställningen visas också några av Donners brev och souvenirer.

– Jag har köpt en Leica M3 med ett Summarit 1:1,5-objektiv. – – Jag är förbannat förtjust i kameran och tacksam för ditt råd att köpa den, skriver Donner i brevet till K-G Roos som skickats från Berlin i januari 1959.

Utöver utställningen ger Donner Productions Oy och Otava ut fotoboken Jörn Donner – Matkalla – På resa – Travelling 1951–1968 (Tuula Kousa – Anders Carpelan – Hannamari Shakya). Boken kan köpas i Villa Hagasunds museibutik.

Jörn Donner – På resa 1951–68
31.3–3.9.
Villa Hagasund
Mannerheimvägen 13b

Öppettider: tis. kl. 11–19, ons.–sön. kl. 11–17, mån. stängt
Stängt under påskhelgen 7–10.4

Inträdesavgift 14/10 euro, fritt inträde för personer under 18 år och med Museikortet

Det är gratis inträde till utställningarna i Villa Hagasund under den sista fredagen varje månad kl. 11-17