Vartiokylä

Vartiokylä on monipuolinen, yli 34 000 asukkaan kaupunginosa, joka ulottuu merellisistä Marjaniemen ja Vartioharjun pientaloalueista urbaanin Itäkeskuksen kautta vehreään Myllypuroon ja Roihupellon työpaikka-alueeseen.

Tällä sivulla

Vartiokylä alueena

Vartiokylän kaupunginosan muodostavat Itäkeskus, Marjaniemi, Puotinharju, Vartioharju, Puotila, Myllypuro ja Roihupelto.

Tulevaisuudessa Itäkeskuksen – Itä-Helsingin keskustan – alueella yhdistyy se, mikä urbaanissa kaupungissa on olennaista: eritaustaiset ihmiset, markkinapaikka, kulttuuri, työ, rentoutuminen – päivän ja yön kohtaamiset. 
Itäkeskukseen rakennetaan lähivuosina lisää liiketilaa ja muuta toimitilaa sekä asuntoja. Uusi Itäkeskus kasvaa edelleen, ja sen asema Itä-Helsingin liikenteen ja palveluiden solmukohtana vahvistuu entisestään. Samalla alueen ulkoinen ilme kohenee, julkisia ulkotiloja kehitetään ja asukasmäärä kasvaa erityisesti keskustakortteleiden alueella.
Alue kehittyy ja vilkastuu lähivuosina esimerkiksi Raide-Jokerin ansiosta. Pikaraitiotien pääteasemaa suunnitellaan nykyisen metroaseman ja bussiterminaalin kohdalle. Uuteen Jokerikortteliin tulee nykyisen metroaseman päälle rakennus, johon metron, Raide-Jokerin ja liityntäliikenteen liikenneterminaalin lisäksi rakennetaan liike- ja asuintiloja. Ennen kuin Jokerikortteli valmistuu, Raide-Jokerin päätepysäkki on Raaseporintien ja Marjaniementien risteyksessä
Puhoksen ostoskeskusta odottaa iso uudistamishanke. Ostoskeskuksen uudemmat osat on tarkoitus purkaa ja vanhin, 1960-luvulla rakennettu, ostarin osa säilytetään ja korjataan alkuperäiseen loistoonsa. Purettujen rakennusosien tilalle on tavoitteena rakentaa asuntoja ja niiden yhteyteen uusia liiketiloja monipuolisen yrittämisen tarpeisiin. Rakennusten väliin suunnitellaan uutta viihtyisää kauppakujaa ja kulttuurikeskus Stoan tulevan laajennuksen viereen puistoa.

My Helsinki -sivusto: Itäkeskus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Myllypurossa on modernin keskuksen ja kampusalueen lisäksi viihtyisiä pientaloalueita, muun muassa puinen kaupunkikylä Puu-Myllypuro. Merkittävä uusi asuinalue, Karhukallio, on myös suunnitteilla Myllypuroon.
Lue lisää Myllypuron asuinalueesta.

Puotilan metroaseman ympäristöön suunnitellaan uusia asuntoja ja liiketilaa. Itäväylän itäosaan on valmisteilla suunnitteluperiaatteet, jossa tutkitaan Itäväylän muuttamista asukasystävälliseksi, kaikkia liikkumismuotoja palvelevaksi kaupunkibulevardiksi.
Vartiokylänlahden rannoille on tulossa uusia merellisiä asuinalueita. Puotilan venesataman alueelle Puotilanrantaan ja myöhemmässä vaiheessa Rastilan kartanon ympäristöön suunnitellaan uutta, korkealaatuista asumista, palveluita, merellistä matkailua ja virkistysalueita.
 

Roihupelto on vilkas työpaikka-alue, josta löytyy niin pienteollisuutta kuin toimitilojakin. Raide-Jokerin myötä alueelle suunnitellaan tehokkaampaa työpaikkarakentamista ja esimerkiksi Viilarintien vartta tiivistetään.
Roihupelto tarjoaa keskeisen sijaintinsa ja kehittyvien kulkuyhteyksiensä ansiosta erinomaisia mahdollisuuksia erilaiselle liiketoiminnalle. Kaavamuutokset mahdollistavat tulevaisuudessa nykyisestä teollisuus- ja varastorakennusten täyttämästä kaavasta poikkeavan toiminnan rakentamista, kuten sisäliikuntapalveluita, lounasravintoloita, toimistoja ja työtiloja.
Holkkitie 5:n tontille on suunnitteilla Stadin ammatti- ja aikuisopistolle uusi kampus. 4 500 opiskelijalle rakennettava oppilaitos korvaa nykyisellään kuudessa eri toimipisteessä toimivat tilat, jotka eivät enää riitä kasvavalle joukolle opiskelijoita eivätkä vastaa nykyaikaisen opetuksen tarpeisiin. Kampuksen on tarkoitus valmistua vuoden 2025 lopussa.

Kuva: Lauri Rotko

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Vartiokylän suunnitelmat kartalla. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tutustu Vartiokylän suunnitelmiin ja hankkeisiin

5 hanketta
Ilmakuvassa metsää, merenlahti ja Puotilanrannan venesatama.

Puotilanrannan saari, suunnittelu- ja toteutuskilpailu

Arvioitu aikataulu: suunnittelu -
Sijainti: Vartiokylä
Teema: Asunnot Liiketilat
Tulevaisuudessa Puotilan metroaseman uusi alue näyttää tältä ylhäältä päin. Kuvassa näkyy metroasema, asuinrakennuksia ja toimitiloja. Kuvassa on myös pysäköintitaloja, joissa on viherkatot. Metron sisäänkäyntien vieressä näkyy aukio ja puisto.

Puotilan metroaseman alue

Arvioitu aikataulu: suunnittelu -
Sijainti: Vartiokylä
Teema: Asunnot Kadut ja liikenne
Stoan aukion pohjoisreuna saattaa tulevaisuudessa näyttää tältä. Sinne on suunniteltu vaihtelevan korkuisia asuinrakennuksia, joiden kivijalassa on liiketilaa.

Stoan ja Puhoksen alue

Arvioitu aikataulu: suunnittelu -
Sijainti: Vartiokylä
Teema: Asunnot Kadut ja liikenne Liiketilat Palvelurakennukset
Kartta työalueesta.

Viikin ramppisiltojen peruskorjaus

Arvioitu aikataulu: toteutus -
Sijainti: Vartiokylä
Teema: Kadut ja liikenne
Kuva: Lauri Rotko

Liikenneyhteydet

Vartiokylän alueelle on erinomaiset julkiset liikenneyhteydet metrolla. Yhteydet kuitenkin yhä paranevat, kun Itäkeskuksesta tulee lähitulevaisuudessa kaupungin itäpuolen liikenteen tärkeä solmukohta ja leikkauspiste Raide-Jokerin valmistuessa.
 

Puotilan kartano.
Kuva: Lauri Rotko

Palvelut

Suomen suurimpiin kauppakeskuksiin kuuluvassa Itiksessä on myymälöitä, palveluja, ravintoloita ja kahviloita sekä elokuvateatteri. Itiksen puolelta pääsee Hansasillan katettua kävely- ja kauppasiltaa pitkin Itäväylän toiselle puolelle Eastonin kauppakeskukseen. Puhoksen ostoskeskuksen vanhin osa korjataan, ja se saa ympärilleen uusia asuin- ja liiketiloja.
Itäkeskuksen lähiympäristössä on myös kulttuurikeskus Stoa, näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiris sekä perhekeskus, kirjasto, uimahalli ja tenniskeskus.

Vartiokylän palvelut kartalla. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kuva: Lauri Rotko

Uutiset

Yhteystiedot

Nimi
Ritva Tanner

Titteli
Projektinjohtaja
Kuvaus
Vartiokylän aluerakentaminen

Nimi
Assi Rautanen

Titteli
Projekti-insinööri
Kuvaus
Vartiokylän aluerakentaminen

Nimi
Lotta Suominen

Titteli
Projektinjohtaja
Kuvaus
Karhukallion ja Roihupellon alue

Nimi
Linda Toivonen

Titteli
Projekti-insinööri
Kuvaus
Karhukallion ja Roihupellon alue