Havis Amandan kunnostus

Helsinkiläisten rakastama 115-vuotias veistos kunnostetaan osana suihkulähdekokonaisuuden ja sen ympäristön peruskorjausta. Korjaustyöt alkavat vapun jälkeen toukokuun alussa.
Havis Amanda

Suihkulähdeaukion korjauksen kesto riippuu mahdollisista arkeologisista kaivauksista, ja työt aukiolla voivat jatkua alustavasti elokuulle 2024 asti. Aikataulu tarkentuu syksyllä 2023. 

Veistoksen korjaus

Naisfiguuri ja suihkulähteen reunalla olevat merileijonapatsaat ovat vaurioituneet vuosien saatossa muun muassa erilaisten kansanjuhlien aikana. Lisäksi suolainen ja tuulinen meri-ilmasto on kuluttanut veistosten pintaa.

Korjauksessa oikaistaan veistoksen kallistumaa ja vahvistetaan naisfiguurin jalustan rakennetta. Pronssissa olevat halkeamat ja reiät korjataan ja patinoidaan. Lisäksi pronssiosille tehdään kokonaisvaltainen pintakonservointi.

Aukion peruskorjaus

Peruskorjauksessa patsaan vesiallas ja perustukset kunnostetaan. Aukion pinnan painumat korjataan ja perinteinen kiveys palautetaan kunnostustyön päätteeksi. Samalla kunnostetaan myös suihkulähteen tekniikka. Kaivutyöt tehdään arkeologin valvonnassa mahdollisten muinaisjäännöslöytöjen vuoksi.

Aukiolle rakennetaan pysyvä nostopaikka lakituksissa ja teoksen huollossa käytettäville nostureille.

Tietoa Havis Amandasta

Havis Amanda on toiminut Kauppatorin maamerkkinä ja merellisen Helsingin symbolina jo 115 vuoden ajan.

Suihkulähdekokonaisuus koostuu punaisen rapakivigraniitin reunustamasta altaasta, neljästä pronssisesta merileijonasta sekä altaan keskeltä kohoavasta naishahmosta pronssijalustoineen.