Utvecklandet av Lappviken går framåt med kommentarer till konceptutkastet

I det skede som nu påbörjats kommenteras det preliminära utkastet till handlingskonceptet för Lappvikens sjukhusområde, vars beredning har tagit hänsyn till de idéer och önskemål som stadsborna tidigare presenterat. Kommentarer samlas in fram till 2.4.
Lappvikensjukhusets trädgård. Bild: Yiping Feng och Ling Ouyang. Helsinki Partners Bild: Yiping Feng ja Ling Ouyang. Helsinki Partners
Lappvikensjukhusets trädgård. Bild: Yiping Feng och Ling Ouyang. Helsinki Partners Bild: Yiping Feng ja Ling Ouyang. Helsinki Partners

Helsingfors stad fortsätter att planera den framtida användningen av Lappvikens sjukhusområde i samverkan med invånarna och användarna av området. Målet är att skapa förutsättningar för renovering av lokalerna och fortsatt psykisk hälsoarbete och öppen kulturverksamhet vid sidan av annan verksamhet.

I början av 2023 har staden samlat in idéer av invånarna och intressenterna genom Säg din åsikt-enkäten och en workshop som ordnats på Lappvikens sjukhus. Deras ämnen var bland annat områdets tillgänglighet, anläggningarnas tillgänglighet, nyttjande av den historiska parken samt aktiviteter och tjänster lämpliga för det unika området. Nätundersökningen fick nästan 600 kommentarer under tiden den var öppen.

Vid den första workshopen, som hölls i början av februari 2023, deltog ett 40-tal medborgare som var intresserade av området. De arbetsstationer som upprättats i huvudbyggnaden på Lappvikens sjukhus användes för att ta fram nya idéer och för att diskutera önskemål och problem med experter och invånare. Evenemanget innehöll också en uppdatering av utvecklingsprocessen av stadens representanter.

Ämnen som diskuterades under workshopen var bland annat att skydda områdets unika atmosfär, äganderätten och framtiden för den skyddade parken runt sjukhuset. Vegetationen och träden i området har varit en del av patienternas vård, inklusive några träd som patienterna själva planterat.

- De byggprojekt som planeras i närområdet, t.ex. hamntunneln i Gräsviken, orsakar förståeligt nog oro på Lappvikens sjukhusområde. Målet är att genomföra byggprojekten på ett sådant sätt att sjukhusparkens speciella naturvärden inte äventyras, säger Helsingfors stads planeringsarkitekt Teo Tammivuori.

Den nödvändiga renoveringen av lokalerna kommer att genomföras med hänsyn till de kulturella och historiska värdena

Lappvikens sjukhus, som färdigställdes 1841, ritades av arkitekten C. L. Engel. Byggnaderna användes som sjukhus fram till år 2008. Sedan 2015 har staden hyrt lokalerna av Andelslaget Lapinlahden Tilajakamo och Lapinlahden Lähde Oy, som fortsätter att hyra ut lokalerna till privata aktörer inom mentalvården, välfärden och kulturen. Huvudbyggnaden och den omgivande parken är skyddade och området är klassificerat som en nationellt värdefull byggd kulturmiljö.

Stadens partner i planeringen kommer även i fortsättningen att vara fastighetsutvecklingsbolaget NREP, i enlighet med stadsstyrelsens riktlinjer. Fastighet Ab Kabelhuse deltar också i kartläggningen av helheten, eftersom företaget har erfarenhet av liknande projekt i Kabelfabriken och Södervik. Parterna har dock också varit öppna för nya idéer från medborgare och befintliga användare av området.

Byggnaderna på området är i behov av renovering, och ett nytt ägarprogram planeras för att finansiera detta. Enligt planerna ska staden och NREP Oy i framtiden bilda ett gemensamt fastighetsbolag som ansvarar för renoveringen, ägandet och uthyrningen av Lappvikens utrymmen. Stadens mål är som huvudregel att avstå lokaler som inte används för egna tjänster och staden kan antingen sälja eller överlåta byggnaderna till ett nytt bolag.

I de planerade renoveringsarbetena görs en översyn av byggnadernas byggnadstekniska system och skadliga ämnen avlägsnas från konstruktionerna. Målet är också att förbättra byggnadens tillgänglighet. Vid renovering av en skyddad byggnad tas hänsyn till dess kulturella och historiska värden. Staden har inlett en undersökning av byggnadens skick i februari 2023 som utgångspunkt för renoveringsarbetet.

Utkastet till koncept kommer att uppdateras på basen av kommentarer

Ett första utkast till koncept för området har utarbetats, baserat på idéer och önskemål som samlats in från medborgarna i Säg din åsikt-webbenkäten och workshopen i början av året. Den identifierar de typer av verksamheter och funktioner som byggnaderna skulle kunna rymma i framtiden.

En workshop och en webbenkät kommer att användas för att samla in medborgarnas kommentarer om konceptutkastet.  Den andra workshopen ägde rum på Kabelfabriken den 9.3.2023 och den andra Säg din åsikt-webbenkäten är öppen 10.3–2.4.2023.

Det preliminära konceptutkastet kommer att uppdateras baserat på den feedback som inkommit under kommenteringsfasen. När konceptet har uppdaterats kommer en mer detaljerad utformning och kostnadsberäkning att påbörjas, vilket kommer att leda till en generalplan som kommer att ligga till grund för diskussioner med potentiella framtida huvudhyresgäster.

Parallellt med den planering som nu pågår inleder staden en planläggningsprocess för att fastställa vad byggnaderna kan användas till i framtiden. Målet är att detaljplanen, de tillhörande avtalen och planeringen av området ska vara klara för beslut i slutet av 2023.