Totalrenoveringen av Mannerheimvägen stänger gång- och cykeltunneln på Banan den 15 maj

Staden är tvungen att stänga gång- och cykeltunneln på Banan som går under Mannerheimvägen för tiden då bron rivs och förnyas. Bron ligger vid Norra Järnvägsgatan och den förnyas i två etapper.
Gång- och cykeltunneln. Bild: Sakari Kiuru / HKM
Gång- och cykeltunneln. Bild: Sakari Kiuru / HKM

Ändringarna i trafikarrangemangen påbörjas på söndagskvällen den 14 maj. 

I takt med byggarbetena av bron framskrider är staden tvungen att stänga gång- och cykeltunneln i flera omgångar. Den preliminära tidtabellen är följande:  

  • Den första stängningen äger rum från maj till slutet av juni,  
  • den andra stängningen preliminärt i augusti,  
  • den tredje stängningen senare på hösten/i slutet av året. 
  • Efter dessa förnyar staden den andra halvan av bron vilket preliminärt leder till en fjärde och femte stängning av tunneln. 

På grund av rivningsarbetena och för att säkerställa en trygg gång- och cykeltrafik är gång- och cykeltunneln stängd under arbetena. 

Gång- och cykeltrafik på ersättande rutter 

Där Banan går under bron dirigeras gång- och cykeltrafiken till ersättande rutter. Se rutterna på kartan nedan. Den kortaste ersättande rutten från väster går upp på rampen bredvid Lilla parlamentet och över övergångsstället framför Kiasma till Medborgartorget.  

En alternativ rutt är att efter rampen gå eller cykla framför Riksdagshuset och korsa Mannerheimvägen 
vid Musikhuset och gå eller cykla längs Tölöviksgatan till Medborgartorget eller Tölöviken. I terrängen finns guideskyltar för ersättande rutter. 

Rekommenderade ersättande rutter för cyklister 

Då gång- och cykeltunneln på Banan är stängd lönar det sig att använda alternativa rutter. På kartan nedan har några alternativa rutter markerats. 

Det är möjligt att passera gång- och cykeltunneln på Banan som går under Mannerheimvägen på ett längre avstånd: till exempel via Tölöviken, Hesperiaesplanaden och Mechelingatan när man cyklar från norr och till exempel via Bulevarden när man cyklar från söder. 

Gång- och cykeltunneln öppen under löpevenemang 

Gång- och cykeltunneln på Banan hålls öppen under löpevenemangen Naisten kymppi – Tjejmilen den 27 maj och Helsinki Half Marathon den 10 juni.  

Helsingfors nästäldsta bro som fortfarande används 

Som en del av totalrenoveringen av Mannerheimvägen förnyar staden bron som går över Banan helt och hållet. Denna Mannerheimvägens bro är Helsingfors nästäldsta bro från 1894.  

I stället för bron bygger staden en bro som till det yttre liknar den nuvarande bron. På grund av rivningsarbetena av den nuvarande bron är staden tvungen att stänga gång- och cykeltunneln som går under bron. Rivningsarbetena av bron inleds på sidan mot Medborgartorget. Körförbindelsen på bron på Mannerheimvägen kan användas hela tiden, med andra ord är förbindelsen öppen för motorfordon, cykeltrafik och fotgängare under hela renoveringen. 
 

Ersättande rutter då gång- och cykeltunneln på Banan är stängd
Ersättande rutter då gång- och cykeltunneln på Banan är stängd
Förslag till ersättande rutter för cykeltrafiken.
Förslag till ersättande rutter för cykeltrafiken.