Studenttävlingen som startar i höst söker nya idéer för stadskärnans framtid

Nu söker staden nya perspektiv för diskussionen om Helsingfors centrum. Helsingfors stad, Aalto-universitetet, Helsingfors universitet och Helsingforsregionens handelskammare startar hösten 2023 en idétävling för studerande.
Ihmisiä kävelykadulla Yliopistokadulla.
Bild: Teina Ryynänen

Det förs en livlig diskussion om Helsingfors stadskärna och dess framtid. Centrumet har många utmaningar. Distansarbetet som ökat snabbt till följd av coronapandemin, förändringen i handeln som näthandeln påskyndar, förändringar i de sätt hur människor rör sig samt nya köpcentrum nära goda trafikförbindelser har satt sina spår. 

Stadscentrum och deras roll är ett stort internationellt tema inom stadsutveckling. Allt flera städer i världen investerar i att öka trivseln och grönskan i stadscentrum samt främja gång och cykling. Stadscentrumen anses allt mer vara platser där människor samlas för att träffas. Upplevelser och evenemang är en betydande del av stadscentrumens attraktionskraft.  

Tävlingsuppgiften i den studenttävling som startar i höst är att skapa idéer för att liva upp Helsingfors stadskärna och öka stadskärnans attraktionskraft samt förstärka stadskärnans särdrag och specialroll. Staden önskar att man kunde söka lösningar för diskussionen om stadskärnan.

”Vi önskar att tävlingsbidrag lyfter fram idérika förslag som kan förverkligas. Helsingfors centrum kan säkert vara den plats dit man vill åka och som erbjuder flera intressanta upplevelser än i dag för var och en.  Vi uppmuntrar studerande inom olika vetenskapsområden att delta. Det är viktigt att synpunkter för olika kunskapsområden möts när man kläcker idéer för centrumets framtid”, säger Ville Lehmuskoski, sektorchef för Helsingfors stads stadsmiljösektor.

 ”Det är vårt gemensamma mål att öka attraktionskraften för Helsingfors stadskärna. Nu är det rätt tidpunkt att gå vidare i debatten om utvecklingen av centrumet och söka aktivt nya, positiva lösningar. Butiker och kommersiella tjänster utgör en betydande del av stadscentrumets attraktionskraft. Färska utvecklingsidéer från studerande i olika vetenskapsområden som är konsumenter både i dag och i framtiden intresserar även regionens företag”, konstaterar Pia Pakarinen, verkställande direktör för Helsingforsregionens handelskammare.

Tävlingen uppmuntrar att presentera öppna idéer

Tävlingsprogrammet publiceras under Helsinki Design Week i september 2023 varefter registreringen av tävlingsgrupper börjar. Grupper som deltar i tävlingen får arbeta med sina bidrag till utgången av 2023, och tävlingsresultaten publiceras i början av 2024. 

Tävlingen är öppen för alla studerande. Tävlingen arrangeras av universitetsaktörerna Aalto-universitets institution för byggd miljö samt Helsingfors universitets och Aalto-universitets magisterprogram Urban Studies and Planning och Spatial Planning and Transportation Engineering samt institutioner som svarar för undervisningen i programmen och avdelning för geovetenskaper och geografi.

”Studenttävlingen för att utveckla attraktionskraften för Helsingfors stadskärna är i sig ett mycket attraktivt tema för studerande och samtidigt är tävlingen en utmärkt inlärningsuppgift med tanke på svårighetsgraden. Internationella och mångvetenskapliga studerandeteam kan som bäst komma med öppna idéer och långsiktiga synpunkter på de faktorer och kännetecken som de permanenta och kommande styrkorna för Helsingfors stadskärna bygger på”, konstaterar professor Raine Mäntysalo vid Aalto-universitetet.

Tävlingspriset är 25 000 euro som delas upp mellan de grupper som ska belönas i enlighet med juryns beslut.  Avsikten är även att man utvecklar tävlingens bästa idéer vidare och strävar efter att hitta sätt att förverkliga dem.