Stadsfullmäktige godkände översiktsplan för Norra banan

Helsingfors stadsfullmäktige godkände vid sitt sammanträde den 15 februari översiktsplanen för Norra banan och att projektet ska genomförs i etapper. Översiktsplanen slår fast genomförandeprinciperna och kostnadskalkylen för den så kallade Norra banan, som är en stomförbindelse för cykeltrafiken från Kottby station till gränsen till Vanda.
Illustration av Norra banan.
Illustration av Norra banan.

För närvarande kan man cykla från Dickursbyhållet mot Helsingfors centrum på båda sidorna av järnvägen. Det syns inte tydligt var huvudleden löper och det är svårt att följa den.

Norra banan beräknas göra det mycket enklare och mer lockande att cykla på leden. En upprustning av leden förbättrar den allmänna trafiksäkerheten och gör rutten behagligare för fotgängare och cyklister.

Konsekvensbedömningen visar att en cykelled längs med stambanan förkortar restiden på det aktuella avsnittet med tio minuter.

Norra banan blir cirka nio kilometer lång och beräknas kosta totalt 28 700 000 euro. Norra banan byggs i etapper och byggandet kan uppskattningsvis inledas år 2025.

Beckfabrikskvarteren i Malm medför cirka 1 200 nya invånare i området.

Stadsfullmäktige godkände en detaljplaneändring för området som kallas Beckfabrikskvarteren i Malm. Området ligger i Nedre Malm, mellan Malms centrum och Malms flygfält.

Detaljplaneändringen gör det möjligt att tillbygga och utveckla området genom att komplettera den nuvarande kvartersstrukturen. Avsikten är att bygga ett varierande och mångsidigt bostadsområde där det finns tjänster och arbetsplatser och som stöder sig på kollektivtrafiken. Antalet invånare ökar med cirka 1 200 personer.

Beckfabrikskvarteren har en central ställning i den framtida stadsstrukturen, eftersom de kopplar Malms centrum till Malms flygfältsområde. I detaljplanen anvisas även en linje för snabbspårvägen Vik-Malm som löper genom området och en placering av en spårvagnshållplats.

Stadsfullmäktige behandlade dessutom motioner av fullmäktigeledamöter och en gruppmotion av Socialdemokratiska fullmäktigegruppen. Gruppmotionen gällde regler för användning och parkering av elsparkcyklar.