Stadsborna bestämmer kulturcentrens framtid – idégenerering för Gamlasgårdens 2030-tal på kaffetillställningarna “Kantsun kahvit”

I Helsingfors kulturcenter Gamlasgården, Malms kulturhus, Stoa och Nordhuset har ett visionsarbete inletts som strävar till att forma tjänsterna fram till år 2030. Visionsarbetet inleddes förra hösten i kulturcentret Stoa. För Gamlasgården startar processen med ett evenemang för stadsborna den 15 februari. Syftet med visionsarbetet är att klargöra de fyra kulturcentrens roll som platser som tjänar områdets invånare på ett mångsidigt sätt och som bidrar positivt till områdets utveckling.
I varje kulturcenter finns kulturtjänster, bibliotek, arbetarinstitut och ett kafé eller en restaurang under samma tak.
I varje kulturcenter finns kulturtjänster, bibliotek, arbetarinstitut och ett kafé eller en restaurang under samma tak.

Kulturcentren, som är utspridda över Helsingfors, har genom årtionden etablerat sig genom att erbjuda invånarna prisvärda eller till och med kostnadsfria konst- och kulturtjänster. I varje kulturcenter finns kulturtjänster, bibliotek, arbetarinstitut, ett kafé eller en restaurang under samma tak, och de flesta erbjuder även utrymmen och tjänster för ungdomar.

Visionsarbetet är en del av stadens långsiktiga strategiska planering och omfattar även uppdateringar av byggnadernas fysiska utrymmen. Utvidgning och renovering av Kulturcentret Stoa är planerad att starta preliminärt år 2028, och för Gamlasgården samt Malms kulturhus är arbetet tänkt att inledas i början av 2030-talet. I Nordhuset har nya utrymmen redan tagits i bruk under denna vår.

– Vi strävar efter att förstå vad förväntningarna på kulturcentren är för framtiden. Vårt mål är att förnya tjänsterna för att förbättra kundupplevelsen och öka områdets attraktionskraft. Kulturcentren kan spela en ännu starkare roll i framtiden för att motverka segregation, säger Juha Ahonen, direktör för kultur- och fritidssektorn.

– Varje stadsdel har sin unika identitet, och vi vill stärka och utnyttja dessa egenskaper i utvecklingen av kulturcentrens tjänster och deras utrymmen inom- och utomhus. Därför lägger vi stor vikt vid åsikter från lokala invånare, gemenskaper, företag och personal i detta visionsarbete. Att planera framtiden tillsammans på ett så här omfattande sätt är särskilt inspirerande, tillägger kulturdirektör Mari Männistö.

Visionsarbetet inleddes med temat ”Itä saa mitä tilaa” (öst får vad det beställer) på Stoa under hösten 2023. Där arrangerades bland annat en evenemangsserie vid namn ”Tulevaisuuslaboratorio” (Framtidslaboratoriet), där invånarna bjöds in att gemensamt skapa visioner för framtida Stoa. Enligt insamlad information anser stadsborna fortsättningsvis att tillgången till mångsidig fritidsverksamhet nära hemmet är viktig.  

Gör Gamlasgården fantastisk – stadsborna inbjuds till idémöte den 15 februari

Framtidsplaneringen för Gamlasgården inleds med 'Kantsun kahvit' (Gamlasgårdens kaffe) torsdagen den 15 februari kl. 17.30–19.30, där alla intresserade stadsbor välkomnas att dela med sig av sina tankar om Gamlasgårdens verksamhet. Deltagarna erbjuds ett lätt kvällsmål och en rundtur i husets mest undangömda vrår.

– Vi ser fram emot att välkomna Gamlas invånare att bidra med idéer om hur Gamlasgården bäst kan tjäna områdets invånare på 2030-talet. Vår personal är tillgänglig för att diskutera invånarnas önskemål och förväntningar, och deltagarna uppmanas att fylla i en webbenkät, vars resultat kommer att ligga till grund för utformningen av Gamlasgårdens framtid. Enkäten är tillgänglig fram till slutet av mars på Gamlasgårdens webbplats. Liknande evenemang planeras i Malms kulturhus och Nordhuset i april, informerar Mari Männistö.

Under våren 2024 bjuds även lokala aktörer och partners in att delta i visionsarbetet för de regionala kulturcentren. Efter att informationen samlats in, kommer en preliminär modell för ett nytt tjänstekoncept för kulturcentren att skapas. Ytterligare arbete, till exempel visionsverkstäder där tjänster och utrymmen vidareutvecklas, är planerat till hösten 2024.

Målet är att en gemensam vision för kulturcentren ska vara formulerats till våren 2025, varefter genomförandet i kulturcentren börjar. Staden samarbetar med designbyrån Pentagon Design för att genomföra tjänstedesignen.

Delta i webbenkäten: https://zef.fi/s/c3j18esb/(Länk leder till extern tjänst)