Social-, hälsovårds- och räddningssektorn fick en servicestrategi för åren 2023–2025

Stadsfullmäktige godkände social-, hälsovårds- och räddningssektorns servicestrategi 2023–2025 vid sitt sammanträde 16.11 Servicestrategin utarbetades för planering och styrning av sektorns ekonomi och verksamhet och stöder förverkligandet av stadsstrategin.
Asiakas terveysasemalla.
Asiakas terveysasemalla.

Den riksomfattande reformen av social- och hälsovården samt räddningsväsendet centrala funktioner och lagändringar gäller också Helsingfors. Helsingfors stad ansvarar också i fortsättningen för ordnandet av social- och hälsovårdstjänster och räddningsväsendet.

Social-, hälsovårds- och räddningssektorns servicestrategi utarbetades för planering och styrning av sektorns ekonomi och verksamhet. Innehållet i servicestrategin definieras i lagen. Utöver servicestrategin styrs räddningsväsendet av beslutet om räddningsväsendets servicenivå. Den nya lagstadgade servicestrategin är serviceanordnarens strategi, där man fastställer de långsiktiga målen för den social- och hälsovård som serviceanordnaren ansvarar för att ordna samt målen för genomförandet av tjänsterna. Dessa mål tar hänsyn till invånarnas behov, lokala förhållanden samt tillgången till tjänster och tjänsternas tillgänglighet.

Den första servicestrategiperioden i Helsingfors är en förändringsstrategi som omfattar knappt en fullmäktigeperiod och som till sin natur är kortvarig. Med hjälp av den genomförs reformens centrala förändringar.

Servicestrategin stöder genomförandet av stadsstrategin.

Den nya social-, hälsovårds- och räddningssektorn inleder sin verksamhet den 1 januari 2023.