Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalle palvelustrategia vuosiksi 2023–2025

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 16.11. sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelustrategian 2023–2025. Palvelustrategia on laadittu talouden ja toiminnan suunnittelua sekä johtamista varten ja se tukee kaupunkistrategian toteutumista.
Asiakas terveysasemalla.
Asiakas terveysasemalla.

Valtakunnallisen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen uudistuksen keskeiset toiminnalliset ja lainsäädännölliset muutokset koskevat myös Helsinkiä. Helsingin kaupunki vastaa jatkossakin sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä.

Sosiaali-, ja terveys- ja pelastustoimialan palvelustrategia on laadittu talouden ja toiminnan suunnittelua sekä johtamista varten. Laki määrittelee palvelustrategian sisältöä. Pelastustoimea ohjaa sen rinnalla pelastustoimen palvelutasopäätös.

Uusi lakisääteinen palvelustrategia on palvelujen järjestäjän strategia, jossa päätetään sen järjestämisvastuulle kuuluvan sosiaali- ja terveydenhuollon pitkän aikavälin tavoitteet sekä tavoitteet palvelujen toteuttamiselle. Tavoitteissa otetaan huomioon asukkaiden tarpeet, paikalliset olosuhteet sekä palvelujen saatavuus ja saavutettavuus. 

Ensimmäinen palvelustrategiakausi Helsingissä on vajaan valtuustokauden mittainen ja luonteeltaan lyhyen aikavälin muutosstrategia, jonka avulla otetaan haltuun uudistuksen keskeisiä muutoksia.

Palvelustrategia tukee kaupunkistrategian toteutumista.

Uusi sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala aloittaa 1.1.2023.