Smakernas Helsingfors tar över staden i maj och juni

Matveckorna Smakernas Helsingfors, som nu ordnas för första gången, bjuder in besökarna att ta del av Helsingfors mångsidiga utbud av mat och dryck 24.5–16.6.2024. Genom samarbete med lokala aktörer inom restaurang-, turism- och evenemangsbranschen ordnas närmare hundra evenemang, , där man kan ta del av allt från fine dining till burgare, traditionella och etniska smaker samt olika drycker.
Visualiseringen av klistermärkena är gjord med hjälp av bildbehandling.
Du känner igen Smakernas Helsingfors-evenemangen på dekalerna, som beskriver helsingforsiska smaker. Bild: Helsingfors stad/ Visualiseringen av klistermärkena är gjord med hjälp av bildbehandling.

Denna vår har såväl stadsbor som besökare en utmärkt möjlighet att ta del av personliga och överraskande smaker i Helsingfors inom ramen för matveckorna Smakernas Helsingfors 24.5–16.6. 

De deltagande restaurangerna och kaféerna erbjuder specialrätter och temamenyer under Smakernas Helsingfors-veckorna. Man kan dyka ner i den helsingforsiska mat- och dryckeskulturen genom guidade rundturer, verkstäder och utställningar. Man kan också uppleva stadens mångsidiga smaker genom festivaler och evenemang som presenterar olika kulturers matutbud.

– Smakernas Helsingfors lyfter fram mångfalden av smaker i Helsingfors. Vi är en oas av stora smakupplevelser i behändigt format. Även den som bara gör ett kort besök i staden kan ta del av olika smakupplevelser, från klassiker till vild mat och från lokala delikatesser till smaker från världen, eftersom det finns många goda alternativ. Det känns fint att vi i sommar får erbjuda stadens invånare och besökare så fina möjligheter att ta del av Helsingfors restaurangutbud samt mat- och dryckeskultur, berättar turismchef Nina Vesterinen.

Mat är i år ett strategiskt spetstema för turism- och evenemangsbranschen i Helsingfors, och Smakernas Helsingfors-evenemang kommer att ordnas under hela året. 

- Helsingfors är för många ännu ett okänt resmål när det gäller smakupplevelser. Smakernas Helsingfors stärker Helsingfors attraktionskraft som mål för matturism och lyfter fram proffs inom branschen i Helsingfors och deras fantastiska arbete. Även MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries, som ordnas i slutet av maj, ger Helsingfors och dess högklassiga restaurangutbud välförtjänt internationell synlighet som mål för matturism.

På Senatstorget byggs en sommarterrass och en läktare för Michelingalan

Torgkvarterens sommarterrass öppnas också inför Smakernas Helsingfors-veckorna. Precis som i fjol reser sig ett terrassområde vid Senatstorget, där Torgkvarterens restauranger serverar somriga delikatesser.

I anslutning till sommarterrassen byggs en liveläktare för MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries-galan den 27 maj. Från läktaren, som är öppen för alla, kan du följa offentliggörandet av nordiska Michelinrestauranger som sänds direkt från Savoyteatern, samtidigt som du njuter av sommarterrassens delikatesser.

Läs mer om Smakernas Helsingfors-evenemangen och välj ut dina favoriter på tapahtumat.hel.fi/sv(Länk leder till extern tjänst) (sökord ”Helsingfors matår 2024”) och på hel.fi/smakernashelsingfors.