Slutet av en era när vaccinationsstället i Busholmen stängde

Coronavaccinationerna i Helsingfors inleddes i Busholmen direkt efter julen 2020. Vaccinationsstället i Busholmen var sist ut att slå igen dörrarna i januari 2023. Vad hann hända under dessa drygt två år?  
Jätkäsaaren koronarokottajia.
Bild: Helsingin kaupunki

Coronavaccinationerna kom igång raskt. Den första veckan efter julen 2020 vaccinerades strax under 1 000 yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården i Helsingfors. Utöver dem vaccinerades boende vid fyra seniorcenter. 

”Vaccinationer ges så fort vi får vaccin. För närvarande uppskattar vi att vaccinationerna till yrkespersoner som arbetar med coronapatienter, personal och boende inom vård och omsorg samt andra yrkesutbildade personer inom social- och hälsovård som definierats som kritisk, kommer att ta hela januari”, sade Leena Turpeinen, direktör för hälso- och missbrukartjänsterna i början av 2021.

Tytöt koronarokotuspisteellä.
Bild: Virpi Velin

Vaccinationer till alla som fyllt 85 år

I februari 2021 inleddes vaccineringen av alla som fyllt 85 år och deras anhöriga. Invånarna kunde boka sin vaccinationstid på adressen koronarokotus.hel.fi eller genom att ringa tidsbokningsnumret. Den elektroniska tidsbokningen var gemensam för samtliga kommuner i Nyland. Vaccinationer gavs till en början i Busholmen, Malm och Kvarnbäcken. 

”Vi följer de nationella riktlinjerna vad gäller vaccinationsordningen”, konstaterade vid denna tidpunkt Timo Lukkarinen, chefsläkare för hälsostationerna.

Sari Roos gjorde en betydande uppfinning 

Helsingfors stadssjukhus undervisningsskötare Sari Roos gjorde 2021 en uppfinning med vilken man fick upp till 40 procent mer vaccin ur en vaccinflaska. Detta var en betydande insats i kampen mot coronan. Uppfinnaren belönades för sin upptäckt med bland annat innovationspriset, en medalj, en inbjuda till republikens presidents självständighetsbal samt uppmärksamhet både internationellt och i hemlandet. 

Sari Roos upptäckte i samband med vaccineringen att det fanns dödvolymutrymmen i både vaccinflaskan och sprutan när vaccinet drogs upp i sprutan och gavs till patienten. Detta innebar att man slängde vaccin. 

”Jag kom direkt på hur vi kan eliminera svinnet i samband med vaccineringen”, berättade Sari då.

Efter några dagars tankearbete insåg hon också hur man kan undvika svinn när man drar upp vaccin från flaskan till sprutan. Innovationen som fått mycket beröm började där och då omsättas i praktiken.

Koronarokotetta ladataan ruiskuun.
Bild: Kimmo Brandt

Ett fjärde vaccinationsställe i Mässcentrum 

Helsingfors öppnade i februari 2021 det fjärde vaccinationsstället i Mässcentrumet i Böle. Då kunde vaccinationstider bokas av alla Helsingforsbor som fyllt 80 år och deras närståendevårdare.

Så småningom utökades sedan coronavaccinationerna under 2021 och 2022 stegvis till att omfatta hela den vuxna befolkningen och barn över fem år. Till slut rekommenderades för vuxna som fyllt 60 år tre coronavaccinationer.

Pop upp-vaccinationsställen runtom i Helsingfors

Till Helsingforsborna erbjöds från och med juli 2021 coronavaccinationer även vid tillfälliga pop upp-vaccinationsställen som fanns till exempel på järnvägsstationen och i köpcentra.

Den första vaccindosen kunde då fås smidigt utan tidsbokning antingen vid ett pop upp-vaccinationsställe eller vid de fasta vaccinationsställena. För boosterdosen bokade man fortfarande en tid.

”Vi vill göra det så enkelt som möjligt för Helsingforsborna att ta vaccinet. Därför öppnar vi pop upp-vaccinationsställen på de platser där stadsinvånarna rör sig, sade ledande överläkare Timo Carpén i juli 2021.

Koronarokoruksessa
Bild: Virpi Velin

Finlands bästa kundgärning

Vårdpersonalen som ansvarade för kommunernas och städernas coronavaccinationer belönades med utmärkelsen Finlands bästa kundgärning på Global CX Day 2021 i oktober 2021.

”Trots att uppgiften har varit svår, har vårdpersonalen i Finland klarat det ovanliga och krävande uppdraget mycket smidigt och effektivt, och hela tiden sett till att vaccinationsprocessen från kundupplevelsen till själva ingreppet har skötts utmärkt”, löd motiveringen till priset.

Priset togs emot av Tiia Järvenpää och Mia Rönn som är överskötare vid Helsingfors hälsostationer.

”Det är ett värdefullt erkännande för organiseringen av coronavaccinationerna i Finland och Helsingfors. För min egen del vill jag tacka alla som deltagit i detta värdefulla arbete i alla kommuner i Finland”, konstaterade Mia Rönn då. 

Barn i riskgrupper vaccinerades

Coronavaccinationerna för 5–11-åriga helsingforsiska barn i riskgrupper inleddes i december 2021. Till riskgrupper hör de barn som har en sjukdom eller ett tillstånd som kan öka risken för svår coronasjukdom eller hos vilka coronainfektionen kan förvärra symtomen från primärsjukdomen. 

Till riskgrupper hör exempelvis barn som fått ett organtransplantat eller som har diabetes eller astma som kräver permanent medicinering. 

Mer vaccinationskapacitet 

I början av januari 2022 inrättade Helsingfors stad det femte vaccinationsstället i Mässcentrumet, där man redan gett vaccinationer tidigare. De andra vaccinationsställena fanns i Busholmen, Gamlas, Malm och Kvarnbäcken.   

Samtidigt öppnades vaccinationsställen för äldre vid Dals sjukhus och Gustafsgårds seniorcenter. I början av året utvidgades också öppettiderna på vaccinationsställena. På vaccinationsställena öppnades fler vaccinationstider allt efter som man fick fler personal som gav vaccinationer. 

Koronarokotus otettu
Bild: Virpi Velin

Slutet på en era

Vaccinationsställena i Östra centrum, Malm och Gamlas stängdes i slutet 2022. Vaccinationsstället i Busholmen slog igen dörrarna i januari 2023. 

På vaccinationsställena i Helsingfors gavs under två års tid över 1,5 miljoner coronavaccinationer. Under denna tid deltog hundratals yrkesutbildade personer från social- och hälsovården i Helsingfors i organiseringen av coronavaccinationerna. 

”Allt som allt gjorde personalen som deltog i vaccinationsarbetet ett fantastiskt jobb. Ett enormt stort tack för det!” 

”Också alla Helsingforsbor som tog vaccinet förtjänar ett tack för denna storartade prestation. Omfattande vaccinationer var nyckeln till att vi lyckades besegra den allvarliga pandemin”, sammanfattar Timo Lukkarinen, chefsläkare för hälsostationerna.  

För närvarande får Helsingforsborna vid behov coronavaccinationer på sin egen hälsostation.