Skolorna och daghemmen serverar boullabaisse och carbonaralasagnette vecka 11

Palvelukeskus Helsinkis måltidstjänster i skolorna och daghemmen ordnar temavecka med medelhavstema från tisdag till torsdag vecka 11. Under temaveckan får eleverna och daghemsbarnen prova på smaker från Medelhavet i form av rätter från Frankrike, Italien och Grekland.
Under medelhavstemaveckan serveras bland annat dessa grekiska kycklingpinnar i skolorna och på daghemmen.
Under medelhavstemaveckan serveras bland annat dessa grekiska kycklingpinnar i skolorna och på daghemmen.

På menyn står bland annat carbonaralasagnette, bouillabaisse-fisksoppa, grekiska kycklingpinnar och spenatbullar med yoghurt- och mintsås. Temaveckan kröns av en kakao- och apelsindelikatess inspirerad av fransk chokladmousse, som serveras till efterrätt. På salladsbordet finns också typiska läckerheter från de aktuella matkulturerna, såsom grönsaker, frukter och oliver.

– Utgångspunkten i planeringen av maten under temaveckan är att barnen och ungdomarna ska tycka om den, och att den ska gå att tillreda i vårt kök inom ramen för den avtalade budgeten. Samtidigt får vi utmana oss själva i produktutvecklingen då vi skapar recept på klassiska rätter som passar för storkök. Medelhavsområdet är lyckligtvis stort, och där finns mycket att välja bland. Många har redan en del erfarenhet av Medelhavsområdets smakvärld exempelvis från semesterresor, berättar Petteri Hautamaa, planerare på Palvelukeskus Helsinki.

Det årliga geografiska temat är en av årets höjdpunkter för Palvelukeskus Helsinkis måltidstjänster. Rätter enligt temat planeras och testas noggrant, anvisningar utarbetas och till slut tillreds rätterna på omkring 500 verksamhetsställen för över 60 000 elever och daghemsbarn.

– Planeringen och genomförandet av temana är en stor satsning, men ger kökspersonalen och kunderna trevlig variation. Det är viktigt att vi kan erbjuda alla elever och daghemsbarn smaker från andra matkulturer. I många skolor och daghem inspireras man genom temat att bekanta sig med länderna i fråga även i verksamheten, berättar Hautamaa.