Redan 30 000 företag har startats med hjälp av Helsingfors företagsrådgivning

Helsingfors företagsrådgivning fyller 30 år. Företagsrådgivningen har verkat under flera recessioner, hjälpt flera framgångssagor att växa och följt företagskulturens internationalisering från första parkett. Kriget i Ukraina och stödansökningar på grund av coronapandemin har hållit Helsingfors företagsrådgivning sysselsatt den senaste tiden.
Företagande är livsviktigt för stadens livskraft. Helsingfors företagsrådgivning som hjälper med att grunda ett företag, utveckla affärsverksamheten och bli internationell fyller redan 30 år.  Bild: Jussi Hellsten
Företagande är livsviktigt för stadens livskraft. Helsingfors företagsrådgivning som hjälper med att grunda ett företag, utveckla affärsverksamheten och bli internationell fyller redan 30 år. Bild: Jussi Hellsten

Att stödja en stark företagskultur är viktigt för staden, eftersom företagande är livsviktigt för stadens livskraft. Av företagen som fått företagsrådgivning har 80 procent verksamhet ännu efter fem år, av företagen som grundats utan rådgivning bara hälften. Man kan därmed anta att stadens modell är fungerande och tjänsten är nyttig, konstaterar borgmästare Juhana Vartiainen.

Helsingfors stad har coachat nya företag redan från 1992. Numera erbjuder Business Helsinki konfidentiell rådgivning för såväl att starta ett företag som utveckla ett nystartat företag och för uppstartsföretagens tillväxt och internationalisering. Den kostnadsfria företagsrådgivningen har drygt 6 000 kunder varje år, och med hjälp av tjänsterna startas årligen mer än tusen företag. Under de 30 verksamhetsåren har man startat totalt 30 000 företag, vars sysselsättningseffekt är ungefär 1,5 gånger så stor. Nu grundas företag särskilt av unga, kvinnor och personer med invandrarbakgrund.

– Nuförtiden har drygt 40 procent av våra kunder invandrarbakgrund, och vad gäller uppstartsföretagen är siffran ännu högre, säger Toivo Utso, servicechef för Business Helsinkis företagsrådgivning.

Företagsvänligheten är en viktig del av Helsingfors stads strategi. En av stadens näringspolitiska prioriteringar är också att företagandet och företagsverksamheten i Helsingfors växer, förnyas och blir mångsidigare. För att skapa en grund för detta spelar Helsingfors företagstjänster en betydande roll idag. Företagstjänsterna satsar också på internationalisering genom att erbjuda uppstarts- och ekosystemtjänster samt företagsrådgivning på nästan tio språk. Ett nära samarbete med Helsingfors Nyföretagscentrum har ökat expertnätverket och verksamhetens effektivitet.

Enligt Toivo Utso intresserar företagandet alltmer också kvinnor, ungdomar och akademiskt utbildade personer som är företagsrådgivningens betydande målgrupper.

– Undersökningar visar att redan 30 procent av universitetsstuderande anser företagandet som ett potentiellt alternativ. Detta är också tack vare företagsfostran i skolorna.

Andelen kvinnor i företag utan invandrarbakgrund har uppgått redan till 60 procent i huvudstadsregionen, och av företagarna med invandrarbakgrund är 42 procent kvinnor.

– Man är inte längre rädd för att bli företagare, utan man förhåller sig mer positivt till det.

Helsingfors företagsrådgivning startade under recessionen på 1990-talet

Nyföretagscentrumens verksamhet startade på 1970-talet i England varifrån den spreds via Sverige till Finland. De ekonomiska recessionerna har alltid ökat antalet nya företagare: när antalet arbetsplatser minskar sysselsätter många sig själva.

I Helsingfors började företagsrådgivningen för nya företagare under recessionsåret 1992 när Helsingin Uusyrityspalvelu ry grundades. Staden främjade sysselsättningen för ungdomar med projektet Nuoret yrittäjät (Unga företagare) som inleddes 1993.

– Vi ville hitta ungdomar som har goda affärsidéer men som har bara lite arbetserfarenhet. Företagskuvösen verkade i Busholmen och i ledningsgruppen för projektet för ungdomar ingick Martin Saarikangas och Kirsti Paakkanen, berättar ledande företagsrådgivare Harri Hoivala om bakgrunden.

Business Helsinki samarbetar numera med yrkesläroanstalter, yrkeshögskolor och universitet. En tredjedel av företagsrådgivningens kunder är under 30 år.

Företagsrådgivningen ger företagen en hållbar grund

De senaste händelserna i världen har krävt smidighet av Business Helsinki. När pandemin förlamade företagen och hindrade träffarna ansikte mot ansikte 2020, utvecklades ett system för mottagningar på distans för företagsrådgivningen. Under pandemin handlade Helsingfors stad 10 000 ensamföretagares ansökningar om coronastöd och ansvarade i praktiken för att dela 16 miljoner euro i stöd.

– I år har vi ordnat informationsmöten om företagande för ukrainare som flytt kriget, säger Toivo Utso.

Finland är ett av toppländerna inom kostnadsfri och ständig företagsrådgivning. Det starka nätverket av 31 Nyföretagscentrum syns också i statistiken.

– 80 procent av företagen som har fått företagsrådgivning verkar ännu efter fem år. Vår uppgift är att lära företagstänkande och få kunderna att förstå affärsplanens och lönsamhetskalkylernas betydelse.
 

Företagsrådgivningens viktiga år

1992 Helsingin Uusyrityspalvelu ry (HUP)
1993 Nuoret Yrittäjät (NYP)
2008 YritysHelsinki
2015 NewCo Helsinki
2022 Business Helsinki

Helsingfors företagstjänster i siffror

30 år kostnadsfri företagsrådgivning.
30 000 företag har startats.
6 000+ kunder per år.
180 evenemang per år.
Företagsrådgivning på 7 olika språk.
40 % av kunderna har invandrarbakgrund.
80 % av företagen som fått företagsrådgivning verkar ännu efter 5 år.
1,5 gånger arbetsplatser per ett startat företag.
60 %, kvinnornas andel av företagen utan invandrarbakgrund.

Business Helsinki erbjuder för nya företag eller företag som verkat högst fem år basinformation, utbildningar, evenemang och personlig coachning för att utveckla affärsverksamheten. Dessutom hjälper vi stigande uppstartsföretag för att förvärva finansiering, samarbetspartner och nätverk för internationalisering. Vi erbjuder långvarigt stöd och coachning för uppstartsföretag i startskedet. Våra expertteam erbjuder kostnadsfri rådgivning och coachning på flera språk och inom alla branscher. Bekanta dig med våra tjänster, kontakta oss och skaffa vägkost för uppsvinget. Bekanta dig med verksamheten på hel.fi/sv/foretag-och-arbete.