Plats för ett nytt sjukhus planeras i Malm

Malms sjukhusområde utvidgas för en ny sjukhusbyggnad. De lokaler för en hälsostation, en skola och en teleoperatör som för närvarande finns på området ska rivas, och dessa verksamheter ska flyttas till andra delar av Malm. Trafikarrangemangen i området kommer också att förändras. Utgångspunkterna för detaljplaneändringen diskuteras vid ett webbmöte den 14 mars.
Flygbild av sjukhusområdet i Malm, där byggnaderna på planeringsområdet är markerade.
Flygbild av sjukhusområdet i Malm, där byggnaderna på planeringsområdet är markerade.

Helsingfors planerar ett nytt sjukhus i Malm. Det befintliga sjukhusområdet kommer att utvidgas för att ge plats för en ny sjukhusbyggnad. En arkitekttävling gällande den nya byggnaden pågår, och resultaten blir klara hösten 2024. Utvidgningen av sjukhuset kräver en ändring i detaljplanen, eftersom den nuvarande detaljplanen inte möjliggör ett tillräckligt stort nybygge.

För att det stora nybygget ska vara möjligt kommer staden att riva hälsostationen, skolan och teleoperatörens lokaler på området och flytta dem till andra delar av Malm. Hälsostationen planeras flytta till Orrspelsvägen 3 i centrala Malm, där staden håller på att planlägga en tomt för ett familjecenter samt en hälso- och välfärdscentral. Skolan flyttar till Malms campusområde, som planeras vid Kyrkobyvägen. För teleoperatören letar man fortfarande efter en lämplig plats.

Den nya byggnaden ska anpassas till områdets nuvarande parklika kulturmiljö. De skyddade byggnaderna i Malms kyrkpark får egna kvartersområden. Den ekologiska förbindelsen mellan Betesparken och Malms kyrkpark ska bevaras för att bevara och trygga Malms kyrkpark och rekreationsanvändningen av den samt grönstråken. Stadens mål är att ge patienterna tillgång till ett område där förhållandena främjar läkning och sjukhuspersonalen en trivsam och fungerande arbetsmiljö.

Trafikarrangemangen i området kommer också att förändras i och med detaljplaneändringen. På Kyrkobyvägen utanför det nya sjukhuset planeras en hållplats för snabbspårvägen mellan Vik och Malm. Möjligheterna att placera en ändhållplats för bussar på sjukhusområdet utreds också. Talvelavägen ska flyttas längre norrut. Den befintliga trafikförbindelsen på sjukhustomten, vid dess södra kant, blir en gata och man utreder möjligheterna att förlänga den till Kommunalvägen.

Planeringens utgångspunkter och mål diskuteras vid ett webbmöte den 14 mars.

Delaktighets- och utvärderingsplanen för detaljplaneändringen samt beredningsmaterialet för planen finns  på webbplatsen hel.fi/planer och på Malms bibliotek 11.3–2.4.2024.

Planeringens utgångspunkter och mål presenteras vid ett webbmöte 14.3.2024. Programmet inleds kl. 17.15. Du hittar en länk för att ansluta dig på hel.fi/asukastilaisuudet. Vi har också reserverat tid för deltagarnas frågor och diskussion på mötet.

Ett sjukhus för patienter och anhöriga nära smidiga kollektivtrafikförbindelser

Malm kommer i framtiden att vara Helsingfors sjukhus andra verksamhetsställe, och staden kommer att koncentrera mer sjukhusverksamhet till området i enlighet med visionen om huvudstadsregionens sjukhusområde år 2030. Sjukhuset byggs nära goda kollektivtrafikförbindelser, så att det är enkelt att ta sig dit och därifrån. Målet är att det nya sjukhuset ska börja byggas 2018, och lokalerna beräknas kunna tas i bruk år 2032–33.

Malms nya sjukhus kommer att vara ett rehabiliteringsfrämjande sjukhus med fokus på geriatrisk akutvård och rehabilitering samt eftervård av kirurgiska patienter. Nya bäddplatser kommer att placeras i Malms nya sjukhus, och den verksamhet som i nuläget finns i byggnad 18 på Malms sjukhus samt omkring hälften av verksamheten på Storkärrs sjukhus kommer också att flytta dit.

Malms nya sjukhus är ett sjukhus för patienter och anhöriga, där anhöriga, frivilliga och arbetstagare inom tredje sektorn ses som en resurs för patientens välbefinnande, och deras närvaro och verksamhet på sjukhuset stöds på olika sätt.