Malmille kaavoitetaan tilaa uudelle sairaalalle

Malmin sairaala-aluetta laajennetaan uutta sairaalarakennusta varten. Nykyisin alueella sijaitsevat terveysaseman, koulun ja teleoperaattorin tilat on tarkoitus purkaa ja siirtää toiminnot toiseen paikkaan Malmilla. Myös alueen liikennejärjestelyjä muutetaan. Asemakaavamuutoksen lähtökohdista keskustellaan verkkotilaisuudessa 14. maaliskuuta.
Ilmakuva Malmin sairaala-alueesta, jossa korostettuna suunnittelualueen rakennukset.
Ilmakuva Malmin sairaala-alueesta, jossa korostettuna suunnittelualueen rakennukset.

Helsinki suunnittelee Malmille uutta sairaalaa. Uutta sairaalarakennusta varten nykyistä sairaala-aluetta laajennetaan. Uuden rakennuksen suunnittelusta on parhaillaan käynnissä arkkitehtuurikilpailu, jonka tulokset selviävät syksyllä 2024. Sairaalan laajennus vaatii asemakaavamuutoksen, koska nykyinen asemakaava ei mahdollista kyllin suurta uudisrakennusta.

Jotta laajamittainen uudisrakentaminen on mahdollista, on alueelta tarkoitus purkaa terveysasema, koulu ja teleoperaattorin tilat ja siirtää kyseiset toiminnot muualle Malmilla. Terveysaseman tiloja suunnitellaan Malmin keskustaan osoitteeseen Soidintie 3, jonne parhaillaan kaavoitetaan tonttia perhekeskukselle ja terveys- ja hyvinvointikeskukselle. Koulu siirtyy Kirkonkyläntien varteen kaavoitettavalle Malmin kampusalueelle. Teleoperaattorin tiloille etsitään vielä sopivaa sijaintia.

Uusi rakentaminen pyritään sovittamaan alueen nykyiseen puistomaiseen kulttuuriympäristöön. Malmin kirkkopuiston suojelluille rakennuksille muodostetaan omat korttelialueet. Laidunpuiston ja Malmin kirkkopuiston kautta kulkeva ekologinen yhteys on tarkoitus säilyttää ja turvata Malmin kirkkopuiston arvot, virkistyskäyttö ja viheryhteydet. Kaupungin tavoitteena on luoda alueelle parantumista edesauttavat olosuhteet potilaille sekä viihtyisää ja toimivaa työympäristöä sairaalahenkilökunnalle.

Asemakaavamuutoksen myötä myös alueen liikennejärjestelyjä muutetaan. Uuden sairaalan edustalle Kirkonkyläntielle on suunnitteilla Viikin-Malmin pikaraitiotieyhteyden pysäkki. Myös bussien päätepysäkin sijoittamista sairaala-alueelle selvitetään. Talvelantie on tarkoitus siirtää pohjoisemmaksi ja nykyinen sairaalatontin sisäinen liikenneyhteys alueen eteläreunalla muutetaan kaduksi ja sen jatkamista Kunnantielle selvitetään.

Verkkotilaisuudessa 14.3. keskustellaan suunnittelun lähtökohdista ja tavoitteista

Asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan sekä kaavan valmisteluaineistoon voi tutustua 11.3.– 2.4.2024 verkkosivuilla osoitteessa hel.fi/suunnitelmat ja Malmin kirjastossa.

Suunnittelun lähtökohtia ja tavoitteita esitellään verkkotilaisuudessa torstaina 14.3.2024. Ohjelma alkaa klo 17.15. Liittymislinkki tilaisuuteen löytyy verkosta osoitteesta hel.fi/asukastilaisuudet. Tilaisuudessa on varattu aikaa myös osallistujien kysymyksille ja keskustelulle.

Potilaan ja läheisten sairaala sujuvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle

Tulevaisuudessa Malmi on Helsingin sairaalan toinen toimintapaikka ja sinne keskitetään lisää sairaalatoimintaa pääkaupunkiseudun vuoden 2030 sairaala-aluevision mukaisesti. Hyvien joukkoliikenneyhteyksien varteen rakentuvaan sairaalaan on helppoa tulla ja sieltä on sujuvaa kotiutua. Tavoitteena on, että uuden sairaalan rakentaminen alkaa näillä näkymin vuonna 2028 ja tilat ovat käytössä arviolta vuosina 2032–33.

Malmin uusi sairaala tulee olemaan kuntoutumista edistävä sairaala, jonka painopisteinä ovat geriatrinen akuuttihoito ja kuntoutus sekä kirurgisten potilaiden jatkohoito. Malmin uuteen sairaalaan sijoitetaan uusia sairaansijoja ja lisäksi sinne siirtyy Malmin sairaalan nykyisen rakennuksen 18 toiminta sekä noin puolet Suursuon sairaalan toiminnasta.

Malmin uusi sairaala on potilaan ja läheisten sairaala, jossa läheiset, vapaaehtoiset ja kolmannen sektorin työntekijät nähdään potilaan hyvinvoinnin voimavarana, ja heidän läsnäoloaan ja toimintaansa tuetaan sairaalassa eri tavoin.