Parkmaten förenar mormor, mor och barn

Besök i lekparkerna är en viktig del av sommaren för många Helsingforsfamiljer. Parkmåltiderna har fört samman barn och vuxna redan i 80 års tid, och minnena förs vidare från generation till generation.

Publicerad , uppdaterad
Tre generationer äter på lekplatsen
Bild: Anu Suhonen

I lekparken i Mellungsbacka, numera känd som Uggleparken, har tre generationer matgäster samlats en dag i juni: mormor Airi Salonen minns 1990-talet, då hon deltog i parkmåltiderna tillsammans med sina barn. Nu tar hennes dotter Satu Turula med sig sin egen 2-åring, Kerttu, till parkmåltiderna. Mormor Airi besöker också ofta parken tillsammans med Kerttu.

Airi får en portion mat.
Lekparksmåltiderna i Helsingfors ordnas i år på vardagar 2.6–1.8 kl. 12 i de lekparker som är öppna. Den avgiftsfria lunchen är avsedd för barn under 16 år. Bild: Anu Suhonen

När barnen var små kunde familjen delta i parkmåltiderna på lediga vardagar tack vare Airis skiftarbete. Hon minns med särskild värme de temadagar som ordnades i parken, där det kunde ingå program och grillning. Satu minns förutom maten och lekarna också den stora stenen som man brukade klättra på och plaskdammen som var populär under varma dagar. Nu vill också Kerttu plaska i samma damm.

– Att komma hit till min barndoms park med Kerttu känns meningsfullt och nostalgiskt, berättar Satu. 

Mycket har förändrats på 30 år, men behovet av tjänsterna har helt säkert åtminstone inte minskat. De avgiftsfria parkmåltiderna är viktiga för många familjer i Helsingfors. När skolorna är stängda kan skoleleverna äta lunch i parken, vilket underlättar familjernas vardag i fråga om både tid och ekonomi. I parken finns också kompisar och ledd verksamhet, och den erbjuder de yngsta barnens föräldrar en plats att träffa andra föräldrar.

Italiensk gryta förr och nu

Satu minns sin barndoms sommardagar i parken med brodern, när föräldrarna arbetade. Det var lätt att gå till parken nära hemmet, och maten var välbekant. Hon minns 90-talets favoriter italiensk gryta och risotto, samt efterrättsglassen från närbutiken.

Italiensk gryta fanns på listan redan då, och den var god!

Airi

Även i dag serveras italiensk gryta, som är en av de populäraste rätterna i lekparkerna.

– Den är lika god som för 30 år sedan, inget att klaga på! Men som jag minns det var det mer ärter i den då, säger Satu.

Kerttu smakar modigt, men säger sedan bestämt: ”Det var inte gott!”. Äldre barn som sitter kring samma bord uppmuntrar Kerttu att åtminstone smaka lite till genom att säga att italiensk gryta åtminstone är deras favorit. Direkt när kön är borta går de också för att be om en till portion.

Nya smakminnen

Precis som skol- och daghemsmåltiderna ger också parkmaten barnen och ungdomarna möjlighet att bekanta sig med nya rätter och smaka på obekanta råvaror.

– Det är mer vegetarisk mat än när jag var barn och det är bra – jag tycker att det gärna kunde vara ännu mera, eftersom vegetariska rätter passar de flesta. Grönsakssoppa är också en av Kerttus favoriträtter, berättar Satu. 

Sommarmenyer.
Bild: Anu Suhonen

Du kanske är intresserad av