Mobil försäljning förtydligas med nya anvisningar

I Helsingfors finns för närvarande ca 40 foodtruckar som är tillståndspliktiga i olika områden, såsom på torg. Dessutom rör sig olika försäljningsvagnar och -cyklar i staden från vilka stadsborna kan köpa till exempel glass eller kaffe. Stadsmiljönämnden behandlar de uppdaterade uthyrningsprinciperna för mobila försäljningsställen vid sitt möte den 20 maj.
Rosa matvagn på torget.
För närvarande har i snitt fyrtio tillstånd för mobil försäljning ingåtts årligen. Bild: Miina Pohjolainen

Med ambulerande försäljning avses bland annat foodtruckar, kafécyklar och försäljningsvagnar som tillfälligt är verksamma på olika håll i staden utan permanent försäljningsställe.

Nu har nya principer för uthyrningen utarbetats för mobil försäljning i syfte att underlätta ansökan om tillstånd. Principerna för uthyrning behandlas i stadsmiljönämnden den 20 maj 2025. Som en del av beredningsarbetet har definitionen, anvisningarna, avtalen och prislistan för mobil försäljning förtydligats. Begreppet smidig kiosk som tidigare använts har slopats – enligt de nya anvisningarna är den mobila försäljningen indelad i två kategorier:

  1.  försäljningsbilar och -släpvagnar, alltså foodtruckar
  2. andra mobila försäljningsvagnar, till exempel kafécyklar och försäljningsvagnar

Foodtruckarnas verksamhet kräver tillstånd och ett avtal med staden behövs för verksamheten. Andra mobila försäljningsvagnar är däremot befriade från tillstånd, alltså de behöver inget avtal för sin verksamhet, men i verksamheten ska stadens anvisningar följas. Dessutom finns det liknande försäljning också på konkurrensutsatta kioskplatser samt under evenemang, men dessa omfattas inte av avtalen om mobil försäljning.

Mer enhetlig och flexibel verksamhet

De nya principerna för mobil försäljning är tänkta att träda i kraft i början av 2026. Bakom de nya anvisningarna ligger behovet att göra uthyrningsprinciperna tydligare och smidigare för både försäljarna och beslutsfattarna.

”I de nya avtalen behöver företagaren inte visa upp skattskyldighetsintyg och handelsregisterutdrag, vilket varit kravet hittills. I och med att garantin försvinner blir det lättare för många försäljare att börja förtagandet. Ännu för en tid sen skulle företagaren personligen komma för att ingå avtalet. Detta slopades i början av året”, sammanfattar projektchef Mari Viinikainen vid Helsingfors stad.

I avtalsmodellen för mobil försäljning har näringsidkaren inget eget permanent försäljningsställe utan på flera områden används ett tursystem. Det har definierats särskilda områden i centrum för mobil verksamhet. För närvarande finns det 15 sådana områden. Kioskföretagare utanför centrum kan på de specialvillkor som staden bestämmer själv bestämma sin kioskplats. För närvarande har i snitt fyrtio tillstånd för mobil försäljning ingåtts årligen.

Priserna för den mobila försäljningen har inte uppdaterats på över tio år. Enligt de nya anvisningarna stiger månadshyran för den mobila försäljningen från nuvarande 200 euro till 320 euro. Priset på avtalet om mobil försäljning granskades i förhållande till den utredning om marknadspriset för kioskplatser som gjordes i fjol. I utredningen gjordes jämförelser av prisnivån med finländska och internationella referensstäder.

De uppdaterade uthyrningsprinciperna för mobil försäljning gäller tills vidare. Detta gör det möjligt att vid behov föra ärendet till stadsmiljönämnden för ny behandling utan en begränsning som är bunden till tidsfristen. Samtidigt kan verksamheten utvecklas flexibelt vid behov.

Företagare och stadsbor vill ha fler försäljningsställen i staden

Vid beredningen av de nya principerna hördes både företagare och stadsbor. De företagare som deltog i enkäten lämnade utvecklingsförslag och antecknade önskade platser för mobil försäljning på kartan. Enkäten riktades till nuvarande och tidigare företagare som sysslat med mobil försäljning. Respondenterna var huvudsakligen nöjda med kostnaderna för hyresavtalen och avtalets smidighet. De största utmaningarna gällde att hitta lämpliga försäljningsställen.

”De nya principerna gjordes mer flexibla med avsikt så att de vid behov ska kunna utvecklas i framtiden. Vi känner till önskemålen om nya försäljningsställen och i framtiden strävar vi efter att skapa verksamhetsmöjligheter för den mobila försäljningen också i stadens parker och grönområden. Vi vill möjliggöra företagande som är lättillgängligt och för vår del göra Helsingfors mer levande”, berättar Viinikainen.

Ifjol var en Säg din åsikt-enkät öppen för invånarna och de kunde berätta sina åsikter om mobil försäljning. Mobil försäljning ansågs allmänt vara ett positivt fenomen som livar upp stadsbilden, och det önskades mer mobil försäljning. Respondenterna lyfte också fram kommentarer om buller från aggregaten, avfallshanteringen och toaletter som saknas.