Mätare för boende till rimligt pris: Höga boendekostnader i Helsingfors, särskilt för barnfamiljer 

 Helsingfors stads nya forskningspublikation visar att höga bostadspriser och boendekostnader avspeglas särskilt i barnfamiljers liv. I undersökningen Mätare för boende till rimligt pris har man undersökt boende till rimligt pris ur olika synvinklar. Mätaren för boende till rimligt pris är ett slags beskrivning av nuläget och verksamhetsmiljön samt ett verktyg för att bedöma boendekostnadsnivån för olika bostadshushåll samt i olika boendealternativ. Hur rimligt priset på boende är mäts med hjälp av bostadshushållens inkomstnivå, hushållsspecifika referensbudgetar och boendekostnaderna. 
Helsingfors stads nya forskningspublikation visar att höga bostadspriser och boendekostnader avspeglas särskilt i barnfamiljers liv. Foto: Jussi Hellsten Bild: Jussi Hellsten
Helsingfors stads nya forskningspublikation visar att höga bostadspriser och boendekostnader avspeglas särskilt i barnfamiljers liv. Foto: Jussi Hellsten Bild: Jussi Hellsten

 Undersökningsmaterialet omfattar 210 256 sådana bostadshushåll i Helsingfors som inte får bostadsbidrag eller utkomststöd.

Priset på boende är rimligt i totalt 22,1 procent av Helsingfors bostadshushåll, när boendekostnaderna för såväl hyres- som ägarbostäder beaktas och 40 procent av inkomsterna tillämpas som mätare. I 20 av de 82 postnummerområdena i Helsingfors är det möjligt att med den genomsnittliga penninginkomst som bostadshushållen i Helsingfors har till sitt förfogande äga en bostad så att boendekostnaderna inte överskrider gränsen för vad som anses vara boende till rimligt pris. Som genomsnittlig bostadsstorlek i dessa granskningar har tillämpats den genomsnittliga storleken på bostäder i Helsingfors, 62 m², vilket i praktiken innebär att priset är rimligt för fler vid boende i och ägande av mindre bostäder. När det gäller större bostäder är det sannolikt att ett rimligt pris realiseras mer sällan. I juni 2023 publicerades en rapport som grundar sig på material från åren 2020–2022.   
  
Undersökningen visar att barnfamiljers bostadshushåll har minst pengar över för annan konsumtion efter boendekostnaderna och detta gäller såväl ägar- som hyresboende. Av undersökningen framgår att barnfamiljers bostadshushåll befinner sig i en sämre situation än andra bostadshushåll, även om de faktiska boendekostnaderna i många fall är lägre än vad som anges i rapporten. Barnfamiljer utgör också central del av dem som flyttar från Helsingfors. I ljuset av resultaten av mätaren för boende till rimligt pris ser det ut som om boendekostnaderna kan vara en pushfaktor för att flytta bort.   
  
- Boendekostnaderna är en viktig faktor som påverkar Helsingfors dragnings- och livskraft. Mätaren för boende till rimligt pris kan användas som stöd för bostadspolitiskt beslutsfattande, eftersom den gör det möjligt att se hur boendekostnaderna utvecklas för olika invånargrupper och i olika boendealternativ, säger Hanna Dhalmann, bostadsprogramchef på Helsingfors stad.    


Anteckning om BM-programmet utgångspunkt för undersökningen   


  
Genomförandeprogrammet för boende och härmed sammanhängande markanvändning (BM-programmet) styr den långsiktiga planeringen av boendet i Helsingfors. BM-programmet 2020 godkändes av stadsfullmäktige 11.11.2020. En prioritering i BM-programmet är en balanserad utveckling och förnyelse av staden så att både nya och gamla stadsdelar behåller sin livskraft och attraktionskraft som boendemiljöer. Målet är dessutom energieffektivt byggande, en tätare stad och smidig rörlighet.  
 
Undersökningen om boende till rimligt pris grundar sig på tre perspektiv. Konsumentvalsperspektivet utgår från att konsumenten genom sina val av boende definierar vad som är ett rimligt pris. Konsumenten väljer en bostad som hen har råd med i sin livssituation och därigenom fastställs även kvalitetsfaktorerna för boendet, som bostadens läge och storlek. I det andra perspektivet fastställs en reglerad bostadsproduktion som boende till rimligt pris.    
  
Anteckningen om BM-programmet definierar det tredje, normativa perspektivet som utgångspunkt för undersökningen. Med normativt perspektiv avses definitionen av vad som är ett rimligt pris, där boendekostnaderna granskas i förhållande till inkomsterna eller till den inkomst som blir över för annan konsumtion eller sparande efter boende- och de övriga levnadskostnaderna.

Som ett mål för Genomförandeprogrammet för boende och härmed sammanhängande markanvändning (AM-programmet 2020) har Helsingfors stad fastställt att utveckla ”en mätare som mäter förhållandet mellan inkomster och boendeutgifter för analys av hur boende till rimligt pris realiseras”. I målanteckningen definieras att det med mätaren ska vara möjligt att jämföra det ömsesidiga förhållandet mellan boendeutgifterna och inkomsterna i hushåll av olika storlek samt i olika boendeformer. Denna målanteckning var utgångspunkt för undersökningen.    

Syftet med undersökningen var att beskriva funktionsmekanismen bakom mätaren för boende till rimligt pris och de möjligheter som mätaren ger att närmare granska olika bostadshushålls ställning på bostadsmarknaden i Helsingfors.   

Mätare för boende till rimligt pris är Helsingfors stads undersökning, skriven av Reetta Marttinen, bostadsforskare.