Lösningsförslag gällande taxisituationen på Stationsplatsen diskuterades vid stadsstyrelsens morgonskola 

I slutet av 2023 inledde Helsingfors stad på uppdrag av borgmästare Juhana Vartiainen en beredning för att lösa problemen med taxistolpen vid Stationsplatsen. Då konstaterades situationen vara ohållbar för såväl stadens invånare och besökare som leverantörerna av taxitjänster, samtidigt som den underminerar förtroendet för taxibranschen rent generellt och försvagar kundernas trygghetskänsla. Borgmästaren fastställde att en lösning ska vara klar vårvintern 2024. Stadsmiljösektorn har nu färdigställt ett lösningsförslag, som behandlades vid stadsstyrelsen morgonskola i dag den 14 mars. 
Helsingfors centralstation.
Helsingfors centralstation. Bild: Lauri Mannermaa

Utgångspunkten för lösningsförslaget är en konkurrensutsättning av de taxiföretag som framöver får verksamhetstillstånd för den aktuella taxistolpen. 

Beredningen av konkurrensutsättningen har redan inletts och avsikten är att en ny verksamhetsmodell ska införas för taxistolpen vid Stationsplatsen under sommaren 2024. Det finns dock en del osäkerhetsfaktorer gällande tidsplanen. Helheten inkluderar rutiner och lösningar som staden inte har tillämpat tidigare. De modeller som tillämpas på Helsingfors-Vanda flygplats och i Helsingfors hamn fungerar som goda exempel, men de kan inte kopieras direkt och tillämpas på de taxitjänster som erbjuds på stadens allmänna områden. 

Avsikten är att konkurrensutsättningen ska genomföras genom ett öppet anbudsförfarande som inleds i början av sommaren.