
Allt började med en invånares idé
Kaarina Kukka Korkeaoja har alltid varit intresserad av parker och trädgårdar. Hennes favorit i Åggelby är Ruutanaparken på grund av de vackra träden. Under årens lopp hade parken dock blivit lite sliten och saknade belysning. Med körsbärsträden i blom och höstrusket fick Korkeaoja idén att renovera Ruutanapuisto och utveckla den till en japansk trädgård.
Ruutanaparken grundades av Helsingfors stad 1965, ungefär samtidigt som de första flerfamiljshusen byggdes runt stationen. Rutanaparken renoverades i slutet av 1990-talet och ett 20-tal körsbärsträd planterades. Nu har OmaStadi-projektet lagt till en japanskinspirerad port, stengrupper och planteringar för att skapa atmosfär. Belysning har införts och rastplatser har uppgraderats för att förbättra rekreationsmöjligheterna.
Målet är att öka komforten
Invigningsceremonin ägde rum fredagen den 9 maj, när körsbärsträden blommade, och invigningsbandet klipptes av Japans ambassadör i Finland, Takashi Okada, assisterad av körsbärsblomsdrottningarna. Körsbärsblommans drottningar, som kröns varje år, fungerar som kulturambassadörer mellan Japan och Finland och var ett självklart val för uppgiften. ”Restaureringen av körsbärsparken är ett bevis på det finska intresset för japansk kultur och natur. Parken symboliserar vänskapen mellan japaner och finländare”, sade ambassadören i sitt tal och tillade att han hoppades att parken skulle bli en älskad och uppskattad mötesplats för Åggelby invånare.
Helsingfors stad representerades vid evenemanget av biträdande borgmästare Daniel Sazonov, som i sitt tal lyfte fram de många dimensionerna av parkreformen: parkreformen kommer att ge trivsel och livskraft till området kring stationen. Samtidigt visar den hur aktiva medborgare belönas och hur stadsdelen gynnas av aktiva invånare och invånarföreningar. ”Åggelby är en levande och växande stadsdel, och det är viktigt att säkerställa dess övergripande välbefinnande. Parken kommer att förbättra atmosfären i området och kan bli en gemensam plats att leva och andas på för alla”.
Kaarina Kukka Korkeaoja, som står bakom förslaget, hoppas att invånarna ska ta över ägandet av parken. I den närliggande kyrkan hålls många bröllopsceremonier och par kan använda Ruutanparkisto som bröllopslokal. I framtiden skulle parken också kunna användas för Åggelby stads egen Hanamia-festival med körsbärsblomning. ”Jag hoppas att Ruutanaparken utvecklas vidare i japansk riktning och att en andra entrégrind byggs och att fler körsbärs- och barrträd planteras."
Bakgrunden till deltagande budgetering. OmaStadi
”Omastadi erbjuder en spännande möjlighet för medborgarna att bidra till utvecklingen av staden med sina egna idéer. Budgeteringen bör dock vara mer exakt än 2022, då endast en del av utvecklingsförslaget för Ruutanaparken, som röstades igenom för att genomföras, kunde finansieras med den budget som beräknats för projektet”, säger Korkeaoja och hänvisar till att det ursprungliga förslaget också omfattade belysning av Oulunkylä Seurahuone, ett medborgarhus i området, men att det inte fanns tillräckligt med pengar för detta.
”Deltagande budgetering är en relativt ny metod i Helsingfors, och vi lär oss hela tiden mer när vi genomför projekt”, säger Elina Pentikäinen, stadslots för området. Hon uppmuntrar medborgarna att fortsätta komma med OmaStadi-förslag. ”Tack till staden för OmaStadi-systemet, som också har förbättrats efter varje omgång!” säger Korkeaoja.
En ny omgång av OmaStadi kommer att starta hösten 2025 och förslag kan lämnas in från 22 september till 5 oktober 2025.