I Helsingfors kartläggs skicket på cykelvägarna med mobilspel

Helsingfors stad crowdsourcar kartläggningen av skicket på cykelvägarna med mobilspel. Cyklisterna kan tjäna pengar samtidigt som de samlar information om skicket på vägarna. Staden använde samma metod för kartläggning av cykelvägarna sommaren 2021.
I appen Crowdsorsa har Helsingfors cykelvägar fyllts med prisvärda bär och frukter.  Bild: Crowdsorsa
I appen Crowdsorsa har Helsingfors cykelvägar fyllts med prisvärda bär och frukter. Bild: Crowdsorsa

Kartläggningsevenemanget börjar lördagen den 5 augusti klockan 10 (om vädret tillåter). För deltagande behövs en smarttelefon, en cykel och en mobilhållare för styre. Vem som helst kan delta genom att ladda ner den avgiftsfria applikationen Crowdsorsa och följa anvisningar i den.

I appen Crowdsorsa har Helsingfors cykelvägar fyllts med prisvärda bär och frukter. Spelarna samlar de på kartan genom att spela in video när de cyklar. I genomsnitt kan man tjäna drygt tre euro per kilometer. Arvodet utbetalas till deltagarens bankkonto.

– Spelet avslutas när hela huvudcykelnätet på 500 kilometer i Helsingfors har kartlagts. Evenemanget erbjuder Helsingforsborna ett bra tillfälle att röra på sig och tjäna åt sidan, upp till tjugo euro per timme, säger Toni Paju, verkställande direktör för Crowdsorsa.

De videor som användarna spelar in går till en kvalitetskontroll, varefter en AI-modell analyserar beläggningsskadorna på cykelvägarna av dem. På så vis får staden som stöd för sitt beslutsfattande exakt information om till vilka reparationsåtgärder budgeten bör riktas.

– Syftet är att utöver stadens gatuförbättringsprojekt förbättra cykelnätet med en aning lättare åtgärder, såsom förnyelse av beläggning. Vi vid underhållet använder informationen om skicket som stöd för att välja vilka objekt som beläggs. Ett stort tack till alla deltagare redan på förhand, konstaterar projektchef Noora Lindberg, från Helsingfors stad.

Redan nio crowdsourcade kartläggningar av skicket på cykelvägarna har denna sommar ordnats i olika delar av Finland. År 2021 var Helsingfors den första staden i världen, där en kartläggning av cykelvägarna med mobilspel genomfördes.