I Alphyddan fick invånarna en näridrottsplats tack vare VårStad-förslaget

De aktiva stadsborna Pekka Hartikainen och Irja Nykänen ville få fler motionsalternativ för stadsbor nära hemmet. OmaStadis förslag resulterade i ett utomhusidrottsområde bredvid Alphyddans gymnasium.
Pekka Hartikainen.
Helsinki-baserade designern Pekka Hartikainen är en tvåbarnsfar som bor med sin familj i Maskinverkstadens område. Hartikainen är engagerad i Alppila Basket och arbetar som instruktör för idrottsklubben Alppiskerho som är avsedd för barn. Bild: Helsingin kaupunki

Den nya och fantastiska näridrottsplatsen Alphyddan är redo att välkomna stadens invånare. Öppningsceremonin ägde rum i slutet av augusti. Men låt oss för ett ögonblick gå tillbaka i tiden, när motionsplatsen bara var idéutgivarnas önskedröm. 

– Irja Nykänen hade föreslagit motionsplatsen redan under den första omgången av OmaStadi, men projektet gick inte vidare. I den sista omgången kontaktade jag Irja och tillsammans började vi fundera på hur vi skulle kunna göra förslaget mer intressant. Det fanns inga hinder vad det gäller planen, då det fanns ett platt sandfält som var redo på plats, minns Pekka Hartikainen.

Hartikainen ville ha en näridrottsplats mitt i bostadsområdet.

– Fysisk aktivitet blir allt mer gemenskapsbaserad, och idrottsanläggningar byggs inte längre bara i närheten av parker eller skogar. Väl utformade idrotts- eller rekreationsanläggningar ökar invånarnas välbefinnande avsevärt.

Små barn har tillgång till stadens många lekplatser, men Hartikainen säger att andra åldersgrupper lätt hamnar på efterkälken. Även Alphyddan saknade en idrottsanläggning för alla över 12 år.

Högkvalitativ design gav goda resultat

På Alphyddans näridrottsplats kan du spela basket, träna på utegymmet och street workout-ställningarna samt utöva parkour.

– Vi ville ha en plats som var utformad med högsta möjliga kvalitet. Naturligtvis påverkade utrymmet på fältet och budgeten också valet av träningstyper. Parkour var ursprungligen en del av ett annat förslag, men inkluderades i planen.

Hartikainen säger att han rådfrågade experter på varje träningstyp noga under designfasen. På grundval av responsen ändrades planen tillsammans med staden. 

Han är mycket nöjd med slutresultatet och hoppas att invånarna ska hitta motionsplatsen.

– Det skulle vara fantastiskt att se gemensamma träningspass, basketmatcher eller street workout-pass på motionsplatsen.

Framför allt hoppas Hartikainen att få se leenden och svett.

– När förslaget lades fram förde närheten till gymnasieskolan tankarna till ordet plugghäst, som är förknippat med negativa bilder från skoltiden. Jag skulle vilja få människor i området bli plugghästar inom motion - det spelar ingen roll vilken nivå de befinner sig på, så länge de svettas och utmanar sig själva!