Husdjur från Ukraina ska medicineras omedelbart efter ankomst

På grund av de exceptionella omständigheterna i Ukraina kommer det nu husdjur, som inte har fått nödvändig medicinering, till Finland från Ukraina och även från
Svartvit hund på grönt gräs.

På grund av de exceptionella omständigheterna i Ukraina kommer det nu husdjur, som inte har fått nödvändig medicinering, till Finland från Ukraina och även från Ryssland. Hundar, katter och tamillrar kan bära på sjukdomar som kan överföras till människor, varför det är viktigt att medicinera dem senast i Finland.

Den som reser med sällskapsdjur till Finland utan ansökan eller tillstånd gällande sällskapsdjur ska kontakta den lokala veterinären inom tre dagar efter ankomst.

Om hunden, katten eller tamillern inte har något mikrochip eller inte har vaccinerats mot rabies, injicerar veterinären vid behov ett mikrochip under huden på djuret och vaccinerar det mot rabies. Veterinären kan också ta ett blodprov från sällskapsdjuret.

Hundar kan också ha bandmask Echinococcus multilocularis, mot vilken veterinären ger parasitbehandling. En del av hundarna kan redan ha fått medicinen vid Tullen i Finland.

Djuren ska hållas isolerade från andra djur och människor i 30 dygn efter vaccination mot rabies. Kontakt med andra djur och människor ska minimeras. Man kan dock rasta sällskapsdjuret i koppel under isoleringsperioden. Det är viktigt att hundens avföringar samlas i en påse och kastas tillsammans med hushållsavfallet under 24 timmar efter att hunden fått antiparasitmedel mot Echinococcus multilocularis.

Medicinering av sällskapsdjur är mycket viktigt, eftersom rabiesvirus och bandmask Echinococcus multilocularis för närvarande inte finns i Finland. Särskilt spridningen av ekinokockos i den finska naturen via hundars avföringar utgör en stor risk, eftersom parasiten är livshotande för människor.

Helsingfors stads tillsynsveterinärer och veterinärer på Universitetets djursjukhus behandlar sällskapsdjur från Ukraina utan kostnad. Medicinering och behandling kan också fås hos en privat veterinär, men det kan kosta.

Stadens tillsynsveterinärer

Besök hos Helsingfors stads tillsynsveterinärer sker genom tidsbokning. Tillsynsveterinärerna kan också på begäran komma till förläggningen för att medicinera djur om det finns flera på samma plats.

Stadens tillsynsveterinärer betjänar i Fiskehamnen på Partitorgsgränden 3 C. Tidsbokning och rådgivning mån–fre:

Universitetets djursjukhus

Universitetets djursjukhus betjänar i Vik på Försöksgårdsvägen 2. För tidsbokning ring 029 415 7201 (mån–fre kl. 8–15.30).

På Universitetets djursjukhus kan medicinering också ges på jouren, men under jourtiden ska man vara beredd på att vänta, eftersom jourpatienter behandlas i prioriteringsordning. Information om jouren finns på webbplatsen för Universitetets djursjukhus(Länk leder till extern tjänst).

Mer information

Uppdaterade nationella riktlinjer finns på Livsmedelsverkets webbplats(Länk leder till extern tjänst). På webbplatsen finns anvisningar om hur man isolerar sällskapsdjur efter ankomsten till Finland.

Bild: Lauri Hänninen / Helsingfors Stad

Du kanske är intresserad av

Syftet med hundregistret är att öka hundarnas välbefinnande och förhindra illegal valphandel. Bild: Julia Kivelä / Helsinki Partners

Hundratusentals hundar saknas i hundregistret

Publicerad:
Vi har listat några hälsotips som kan vara till hjälp. Bild: Jussi Hellsten

Hälsotips under årsskiftet

Publicerad: