Höstens Arbiskurser är publicerade!

Arbis – en plats att växa på, redan i 110 år. Så lyder höstens tema på Arbis som firar 110-årsjubileum. På schemat finns både nya kurser och gamla favoriter. Kärnuppdraget är samma som när allt började: Att erbjuda intressanta och tankeväckande kurser för alla åldrar.
Krydda ditt liv på Arbis kurser. Bild: N2
Krydda ditt liv på Arbis kurser. Bild: N2

– Kärnan i vår verksamhet är kärnan i det fria bildningsarbetet – att ha bildning för bildningens skull och kunskap för kunskapens skull, säger biträdande rektor Pia Nybom.

Hon betonar att mycket i det kommande kursutbudet är bekant, i kurskalendern finns bland annat språkkurser och matlagningskurser, men även i höst vill Arbis erbjuda något nytt.

– I föreläsningsserien ”Veckans gäst” har vi alltid ett rykande färskt innehåll. I höst ska bland annat Reidar Wasenius prata om 40 år av datateknik på Arbis och Marcus Lindqvist och Ralf Sirén prata om boken Soldat nr 13. Bland författargästerna finns även Marcus Rosenlund och Philip Teir, tipsar Nybom.

Föreläsningarna är på onsdag kvällar i rum 23 på Arbis. De strömmas också på YouTube, men Nybom betonar att det är värdefullt att sitta i samma sal som föreläsarna.

– Det är en fantastisk möjlighet att träffa personerna. När man kommer till Arbis får man vara delaktig i det som sker här och nu.

Hushållsrådgivning, bulgariska och blomsterarrangemang

Andra aktuella teman handlar om oroligheterna ute i världen. En kurs om Israel–Palestina-konflikten går under hösten och en kurs om Ukrainas och Krims historia går under våren.

– Vi anordnar också en kurs i aktivism och frivilligarbete där deltagarna får fundera på vad de kan göra för att aktivera sig på gräsrotsnivå. Under kursen lär man sig att tillsammans jobba för demokrati och positiv förändring, berättar Pia Nybom.

I utbudet finns också Ikebana – japanska blomsterarrangemang, MasterChef Junior för 10–15-åringar och en kurs där man lär sig göra sitt eget fotoherbarium.

– En nyhet inom hushållskurserna är att vi erbjuder rådgivningsverksamhet en gång i veckan. Om man till exempel vill lära sig att filea en fisk så tar man med sig en fisk och kommer till Arbis.

Med andra ord får man hjälp med just det man vill lära sig. Samma koncept har redan tidigare funnits inom IT och textilarbete – och även de rådgivningarna fortsätter i höst.

– Det är perfekt om man inte vill boka upp sig, utan komma när man har ett konkret problem.

Andra nyheter är en eftermiddagskurs i köket för seniorer och en nybörjarkurs i bulgariska. Efter en paus är även portugisiskan för nybörjare tillbaka.

Flera kortare kurser på schemat

Vid sidan om längre kurshelheter erbjuder Arbis kortare kurser för dem som inte vill binda sig till en helårskurs. Pia Nybom tipsar bland annat om kortkursen Exploring the Arab world där man får lära sig om arabisk kultur genom språket.

– Inom musiken har vi två workshopar som pågår under en kortare tid. En i låtskrivning och en i English folk songs. Vi har också en kortkurs i filmregi, berättar Nybom.

Eftersom Arbis firar ett jubileum har man i planeringen blickat bakåt för att hämta inspiration. Till exempel finns en kurs i skulptur där man återskapar ett känt konstverk i lera.

– Och själv har jag en kurs i handsömnad där vi syr en kofta baserad på ett 1700-talsmönster. Vi har inte haft handsömnad i utbudet på ett tag, men det är meditativt att sy för hand och att samtidigt lära sig dräkthistoria, berättar Nybom.

Det finns även flera kortkurser inom stickning. Nybom tipsar också om en cirkuskurs för 12–15-åringar.

– Arbis är inte bara för vuxna.

Anmälan öppnar i augusti

Anmälan till höstens kurser öppnar måndag den 12 augusti och sker stegvis fram till onsdag den 14 augusti. Kurskatalogen kan avhämtas från stadsbiblioteken fr.o.m. 18.7 och från Arbis fr.o.m. 1.8, men redan nu finns kurserna på Ilmonet.fi.

– Bekanta dig med utbudet under sommaren. Det brukar vara hårt tryck på de mest populära kurserna så det gäller att vara ute i god tid om man vill få en plats, säger Nybom.

Hon tipsar om att det alltid lönar sig att ställa sig i kön för en kurs – ofta frigörs platser senare.

Själv ser Nybom fram emot sex nya heltidsanställda personer i kollegiet.

– Det ska bli roligt att lära känna alla nya kollegor och jobba med dem. Arbis fortsätter att vara ett öppet och inkluderande rum och välkomna precis alla.

 

Text: Michaela von Kügelgen