Helsinki Food Court presenterar Helsingfors trumfkort som ett internationellt intressant matresemål på Resemässan

Restauranger är en viktig del av städernas livskraft. Helsingfors restauranger har en stor och delvis outnyttjad potential, vilket gör det möjligt att tillsammans med partner utveckla staden som ett attraktivt upplevelsemål. Därför lyfter Helsingfors fram de bästa aspekterna av staden som matresemål på Resemässan 20–22 januari 2023 och öppna restaurangkomplexet Helsinki Food Court på mässan tillsammans med Food Camp Finland och Mässcentrum.
Helsingfors vill satsa på matturism mer än tidigare. Målet är att Helsingfors ska bli en intressant matstad i världsklass.  Bild: Jussi Hellsten
Helsingfors vill satsa på matturism mer än tidigare. Målet är att Helsingfors ska bli en intressant matstad i världsklass. Bild: Jussi Hellsten

Resemässan i Helsingfors är Nordeuropas största reseevenemang. I samband med den lanserar Helsingfors också sitt eget matkulturstrategiarbete. Målet är att Helsingfors ska bli en intressant matstad i världsklass.

- Styrkorna av matturismen i Helsingfors är bland annat mångsidighet, personlighet och en viss unikhet, och vi lyfter aktivt fram dessa styrkor även i vår internationella marknadsföring. Standarden av Helsingfors främsta restauranger beskrivs av att vi har en restaurang med två Michelin-stjärnor och fem med en Michelin-stjärna, säger Nina Vesterinen, Helsingfors turismchef.

Helsingfors vill satsa på matturism mer än tidigare

Helsingfors genomför stadens handlingsprogram för turism och evenemang för 2022–2026. I det har en levande stadskultur med evenemang, turister och restauranger lyfts fram som en strategisk prioritering som främjar attraktionskraft och välbefinnande. Ur ett internationellt perspektiv har mat på sistone blivit en betydande attraktionsfaktor för turismen.

Helsingfors har redan flera innovativa restauranger, ett högklassigt matutbud, intressanta saluhallar, Slakthuset fullt av matkultur, destillerier, mikrobryggerier och andra hantverkare, såsom bagerier och chokladproducenter. För att lyfta fram dessa vill Helsingfors satsa på matturism mer än tidigare. Syftet är att främja konkurrenskraften inom turist- och livsmedelsbranschen som en del av en levande stadskultur och att öka medvetenheten om den finska matkulturen. Mat, restauranger och produkter inom matturismen skulle kunna utgöra en ännu viktigare del av Helsingfors internationella föreställning.

- Matturismen som staden understöder hjälper restauranger att få mer synlighet och fler kunder att dela med sig av sina upplevelser på hemtrakterna. Unika och delade erfarenheter stöder utvecklingen av Helsingfors till en internationell gastronomisk pärla. De intressanta byggstenarna i Helsingfors matturism presenteras också i omfattande grad på Resemässan, säger företagslots Jukka-Pekka Tolvanen, som ansvarar för restaurangsamarbetet vid Helsingfors stad.

Toppnamn och show & dinner-stämning

Mässavdelningen Helsinki Food Court på Resemässan består av ett restaurangkomplex som betonar Helsingfors mångsidighet och höga kvalitet som matresmål. Varje restaurang på Helsingfors mässavdelning representerar det bästa av sin restaurangtyp. I Helsinki Food Court finns Pompier Espa, Peloton Cycling Eatery, Yeastie Boi, Fat Ramen, Pastis och Happy Waffle, vars rätter man kan smaka på avdelningen. Dessutom har Helsingfors mässavdelning en programscen som kompletterar avdelningens utbud med intressanta presentationer och tal under hela mässan.

På fredagen ser vi på Helsingfors scen bland annat program som producerats av studerande vid yrkeshögskolan Haaga-Helia och som presenterar Helsingfors som turistmål. Dessutom utökas restaurangernas upplevelse på fredagseftermiddagen till en show & dinner-enhet med programnummer av en trollkonstnär och andra överraskningsartister, och vi kommer att höra vad fandom betyder i gastronomi och vilka möjligheter det finns för företag i att deras fans följer dem.

På lördag och söndag uppträder Linnea Vihonen, som är bekant från flera matprogram på TV och känd för sin energiska uppträdande, och Tara Junker, författare av fyra matböcker och huvudansiktet för Yles populära matprogram, på Helsingfors scen.

På alla mässdagar hörs på scenen också tankar av Helsinki Court-restauranginnehavare om sina restaurangers bakgrunder och hur de ger uttryck för Helsingfors unika matkultur. Med mat, dryck och bra program är det lätt att trivas länge på Helsinki Food Court-avdelningen, och det finns upplevelser för flera dagar. Helsinki Food Court finns på avdelningen 6S2 på Resemässan.