Helsingfors stadsstyrelse föreslår att HUS-grundavtalet godkänns

Stadsstyrelsen beslutade föreslå att stadsfullmäktige godkänner HUS-sammanslutningens grundavtal (länk). HUS-sammanslutning bildas på samma sätt som de nuvarande
Helsinki-logo kaupungintalon aulassa.

Stadsstyrelsen beslutade föreslå att stadsfullmäktige godkänner HUS-sammanslutningens grundavtal (länk). HUS-sammanslutning bildas på samma sätt som de nuvarande samkommunerna, genom ett grundavtal mellan välfärdsområdena i Nyland och Helsingfors stad. Grundavtalet är ett avtal som ingås mellan Helsingfors stad och Nylands välfärdsområden.

I grundavtalet avtalas bland annat om HUS-sammanslutningens uppgifter, strategi, styrning samt om de organ som utövar beslutanderätt. Dessutom avtalas i grundavtalet om granskningen av förvaltningen och ekonomin, systemet för uppföljning av ekonomin och verksamheten samt om rapporteringen till de välfärdsområden som är medlemmar i sammanslutningen.

Ärendet går härefter vidare till behandling i stadsfullmäktige.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här (på finska).