
Under tioårsperioden 2013–2023 ökade andelen personer med främmande språk som modersmål särskilt kraftigt i områden som i början av granskningsperioden hade en stor andel personer med främmande språk som modersmål. Däremot var ökningen långsammast i de områden som hade den lägsta andelen personer med främmande språk som modersmål år 2013. Ökningen var nästan 20 procentenheter i de områden som i början av granskningsperioden hade den allra högsta andelen personer med främmande språk som modersmål.
Flyttningsrörelserna påverkade förändringen i områdenas språkstruktur mest
Inflyttningen från både Finland och utlandet påverkade områdenas språkstruktur mest mellan 2013 och 2023. Inflyttningen från utlandet ökade befolkningsantalet i alla områden. Relativt sett hade inflyttningen från utlandet störst effekt i de områden som i början av granskningsperioden hade den högsta andelen personer med främmande språk som modersmål. Flyttningsrörelsen mellan Helsingfors och övriga Finland ledde till ett minskat antal personer med inhemska språk som modersmål i områden där andelen personer med främmande språk som modersmål var större än områdenas genomsnitt.
Antalet födda personer var större än antalet döda personer med främmande språk som modersmål
Den naturliga befolkningstillväxten ökade antalet personer med främmande språk som modersmål i alla områden. Naturlig befolkningstillväxt avser skillnaden mellan antalet födda och antalet döda. Antalet döda personer med inhemska språk som modersmål var större än antalet födda i områden där andelen personer med främmande språk som modersmål var större än genomsnittet. Andelen födda personer med främmande språk som modersmål av alla födda var ju större desto större andelen personer med främmande språk var av hela befolkningen i området.
Skillnaden mellan de olika språkgrupperna när det gäller naturlig befolkningstillväxt förklaras av olika åldersstrukturer, eftersom andelen äldre personer med inhemska språk som modersmål är relativt sett större och andelen personer i barnafödande ålder mindre än bland befolkningen med främmande språk som modersmål. Av de personer som dog mellan åren 2014 och 2023 var över 90 procent personer med inhemska språk som modersmål.
Personer med främmande språk som modersmål kommer också att koncentreras i vissa områden
Antalet och andelen personer med främmande språk som modersmål i Helsingfors har ökat kraftigt under de senaste åren. Nästan var femte stadsbo hade ett främmande språk som modersmål år 2023. Utvecklingen kan antas fortsätta på samma sätt som under tidigare år, om inflyttningsöverskottet från utlandet fortfarande är stort. Om flyttningsrörelserna och den naturliga befolkningstillväxten fortsätter att utvecklas på samma sätt kommer skillnaderna i andelen personer med främmande språk som modersmål mellan olika områden att öka också under de kommande åren.