Helsingfors planerar flyttning av Lilla Finlandia till Stapelstaden för mediegymnasiets bruk

Saneringen av Finlandia-huset fortsätter fram till årsskiftet 2024–2025. Staden planerar att flytta Lilla Finlandia, som öppnades i februari 2022 som evakuaringslokal under saneringen, till Stapelstaden för att betjäna Helsingfors mediegymnasium, dock utan att äventyra attraktionskraften hos Tölövikens södra hörn. Ett beslut kommer att fattas i frågan i början av år 2024.
Lilla Finlandia flyttas eventuellt till Stapelstaden senast på hösten 2026. Byggnaden står till Finlandia-husets förfogande fram till efter att saneringen har slutförts år 2025. Bild: Laura Dove / Helsinki Partners
Lilla Finlandia flyttas eventuellt till Stapelstaden senast på hösten 2026. Byggnaden står till Finlandia-husets förfogande fram till efter att saneringen har slutförts år 2025. Bild: Laura Dove / Helsinki Partners

Lilla Finlandia står till Finlandia-husets förfogande fram till efter att saneringen har slutförts år 2025. Därefter planerar staden en flyttning av byggnaden till Stapelstanden där den kunde betjäna som tilläggsutrymme för Helsingfors mediegymnasium från och med hösten 2026.

Studielokalerna påverkar personalens och de studerandes välbefinnande, och en funktionell och stilig tilläggsbyggnad har en stor betydelse för den framtida verksamheten i Stapelstadens mediegymnasium. På så sätt skulle även Lilla Finlandia-byggnadens historia fortsätta i enlighet med den ursprungliga planen för variabilitet och fortsatt användning.

Man strävar efter att genomföra flyttningen senast på hösten 2026, men före det slutgiltiga beslutet fattas kommer den specificerade planen och tidtabellen vad gäller utvecklingen av Finlandia-huset och Tölöviken att granskas. Vid planeringen beaktar stadsmiljösektorn bland annat områdets kommande tjänsteutbud och främjandet av evenemang.

Vi har i år kört igång en koncept- och idéplanering för Tölövikens park. Målet är att för området skapa en helhetsbild, vision och utvecklingsriktining som grundar sig på dagens behov och planeringsprinciper. Huvudpunkterna i planen kommer att presenteras i ett utkast i slutet av februari 2024. Arbetet fortsätter under våren vad gäller genomförandeordningen som grundar sig på lönsamhet och definieringen av helhetskostnaderna. Planen kommer att genomföras interaktivt med aktörerna och invånarna i området. Därefter inleds utarbetandet av planen för Tölövikens park, men redan före den omfattande saneringen genomförs förbättringar exempelvis genom att öka den blommande växtligheten och plantera träd, berättar Ville Lehmuskoski, chef inom stadsmiljösektorn.

Ett beslut om den specificerade planen för området och den närmare tidtabellen för flyttningen av Lilla Finlandia-byggnaden fattas i början av 2024.

Helsingfors mediegymnasium är redan det största i staden


I sitt studieutbud lägger Helsingfors mediegymnasium i Stapelstaden tyngdpunkten särskilt vid studiehelheter inom medie- och samhällssektorerna.

Gymnasiet är det största i Helsingfors och erbjuder över 60 olika studieavsnitt med särskild tyngdpunkt, exempelvis journalism, radioarbete, sociologi, lägerskola i Bryssel, spelprogrammering, fotografering med flerkamera och komponering. Tyngdpunkterna syns exempelvis inom modersmålet, historia, samhällslära, bildkonst, främmande språk, datateknik, psykologi och musik. Om en studerande genomför minst tio tyngdpunktsstudieavsnitt får han eller hon ett separat intyg som bilaga till sitt avgångsbetyg.

Aalto-universitetets trästudio genomförde Lilla Finlandias byggnad

Lilla Finlandias flyttbara och variabla byggnad med träkonstruktion har med sin arkitektur väckt internationellt intresse. Under Finlandia-husets sanering har byggnaden fungerat som ett populärt kafé- och evenemangscenter vid Tölöviken.

Planeringen av Lilla Finlandia-byggnaden inleddes på Helsingfors stads beställning år 2019. Inom ramen för ett studerandeprojekt i Aalto-universitetets gemensamma magisterprogram i träbygge och byggnadsplanering planerade var och en ett eget förslag, varav fyra valdes ut för vidare bearbetning inom grupper. Ett av dessa var Jaakko Torvinens förslag Finlandia Forest. Till slut valdes Jaakko Torvinens, Elli Wendelins och Havu Järveläs vidareutvecklade arbete. Kursen handleddes av professorerna Pirjo Sanaksenaho och Pekka Heikkinen.

Vid planeringen av evakueringslokalen beaktades stadens mål för träbygge och cirkulär ekonomi, så att byggnaden eller delar av den går att flytta eller modifiera för annan temporär användning, exempelvis av skolor och daghem.

Studerandegruppen fortsatte som arkitekter för den 2 700 kvadratmeter stora byggnaden fram till genomförandet i samarbete med Heikkisen ja Arkkitehdit NRT Oy.