Helsingfors har hittat aktörer för 1–2-klassisternas eftermiddagsverksamhet

Helsingfors stad informerade förra veckan att man blir tvungen att överföra personal från lekparkernas öppna morgon- och eftermiddagsverksamhet till daghemmen i januari 2023 för att säkerställa ordnandet av den lagstadgade småbarnspedagogiken. I dialog med serviceproducenter har det nu hittats fler aktörer för ordnande av lekparkernas eftermiddagsverksamhet under våren 2023 än vad man tidigare meddelat.
Leikkipuiston ohjaaja liukumäen edessä selkä kameraan päin.
Bild: Jefunne Gimpel

Den svåra och utdragna personalbristen inom småbarnspedagogiken har tvingat staden att överföra personal från lekparkerna till daghemmen under hösten 2022 och vidare under kommande vår 2023, för att kunna säkerställa den lagstadgade småbarnspedagogiken.

Till följd av förflyttningarna meddelade staden att den under våren 2023 stänger de lekparker där det ordnas öppen, dvs. icke lagstadgad, eftermiddagsverksamhet. Staden har bett alla familjer som blivit utan eftermiddagsverksamhet att ansöka om plats i eftermiddagsverksamheten i enlighet med lagen om grundläggande utbildning. Familjerna har aktivt lämnat in ansökningar. I nuläget bedöms det att plats kan erbjudas under våren 2023 åt dem som ansökt om plats inom eftermiddagsverksamheten. Verksamheten ordnas av dem som producerar eftermiddagsverksamhet i staden, dvs. till exempel organisationer, föreningar, församlingar och privata företag.

”Vi är extremt lättade å Helsingforsfamiljernas vägnar, att vi efter de sorgliga nyheterna förra veckan kan komma med positiva nyheter så här snabbt. Såsom vi informerade förra veckan har vi fortsatt en aktiv dialog med olika serviceproducenter. Nu arbetar vi för att de familjer som behöver plats inom eftermiddagsverksamheten enligt lagen om grundläggande utbildning även ska få plats, säger Satu Järvenkallas, sektorchef inom fostrans- och utbildningssektorn vid Helsingfors stad.

De familjer i Helsingfors som har lämnat utan eftermiddagsverksamhet för skolelever kan ansöka om eftermiddagsverksamhet enligt lagen om grundläggande utbildning för våren 2023. Ansökan kan göras elektroniskt på stadens webbplats: www.hel.fi/helsinki/sv/fostran-och-utbildning/grundskolor/morgon-eftermiddagsverksamhet/eftermiddags
Familjerna har fått information om ansökan i slutet av förra veckan.

”Vi informerar aktivt om hur planen framskrider och hur verksamheten ordnas”, konstaterar Satu Järvenkallas.

Situationen inom småbarnspedagogiken beror på en svår och utdragen personalbrist

Såsom staden tidigare har informerat finns det i Helsingfors områden och enheter både inom den finska och svenska småbarnspedagogiken där man trots otaliga åtgärder inte har lyckats rekrytera tillräckligt med personal enligt den lagstadgade dimensioneringen. Situationen har fortgått redan i åratal, och problemet med att få personal gäller också i andra städer.

Bakgrunden till detta är förutom små utbildningskvoter inom småbarnspedagogiken även en mer omfattande brist på arbetskraft som är ett fenomen som bland annat beror på att befolkningen i arbetsför ålder minskar. Detta orsakar och kommer i framtiden att orsaka problem med tillgången på arbetskraft i synnerhet inom samhällets olika serviceområden.

”Även om vi är glada över att situationen för våren 2023 nu inte är alldeles lika dyster som den ännu verkade under förra veckan är det dock klart att själva problemet inte försvinner någonstans. Personalbristen och arbetskraftsbristen inom småbarnspedagogiken är verkliga problem som dyker upp framför oss ännu i framtiden såväl i Helsingfors som i andra kommuner. Det är alltså inte fråga om något som enbart gäller Helsingfors stad. Därför måste lösningar för att säkerställa framtiden inom småbarnspedagogiken i Finland framställas nationellt”, säger Järvenkallas.