Helsingfors har flera trumfkort i lockandet av uppstartsföretag

Helsingfors stad och tillväxtföretagsbranschens evenemang Slush har ett gemensamt mål: att stöda tillväxtföretagsfältet och öka kännedomen om Helsingfors. Målgruppen är särskilt de internationella tillväxtföretagare som också vill leva i en fungerande och bra vardag. Slush ordnas igen i Helsingfors Mässcentrum den 17–18 november. Helsingfors stad är en samarbetspartner i evenemanget.
Slush är flaggskeppet för Helsingfors och Finlands uppstartsfält. Slush ordnas den 17–18 november i Helsingfors Mässcentrum. Bilden är från Slush-evenemanget 2019.  Bild: Veeti Hautanen
Slush är flaggskeppet för Helsingfors och Finlands uppstartsfält. Slush ordnas den 17–18 november i Helsingfors Mässcentrum. Bilden är från Slush-evenemanget 2019. Bild: Veeti Hautanen

- Helsingfors framgång är beroende av att ny företagsverksamhet uppkommer och hur man lyckas locka kompetenta yrkeskunniga. För att öka stadens livskraft ska Helsingfors föreställning och välkändhet utvecklas aktivt på de internationella arenorna och Slush bidrar på ett betydande sätt till detta, säger Helsinginfors borgmästere Juhana Vartiainen.

Tillväxtentreprenörskapet är också en betydelsefull faktor när det gäller att lösa de globala problemen som tynger världen. Slush och Helsingfors samarbetar för att Helsingfors ska vara den ledande tillväxtplatsen för nya företag som utvecklar lösningar.

- Helsingfors vill vara tillväxtföretagens bästa plats för affärsverksamhet. Vårt mål är att 2025 vara den ledande plattformen för försök och kreativ affärsverksamhet i Europa. Centralt är också hur vi lyckas locka experter som företagen i stor grad behöver till Helsingfors och i detta arbete har Slush en betydande roll. Vi delar också målet om hållbar tillväxt, och Helsingfors vill vara en stad vars tillväxt förbättrar också världen, sammanfattar Helsingfors stads näringslivsdirektör Marja-Leena Rinkineva.

Helsingfors affärsmöjligheter och stadens tjänsteutbud presenteras brett i Slush

Helsingfors stad deltar i det kommande Slush på många sätt: staden har bjudit in flera internationella investerare och andra gäster till Slush huvud- och sidoevenemang. Samtidigt presenteras Helsingfors affärsmöjligheter och stadens eget tjänsteutbud utöver investerarna också för företag som utvidgar sin verksamhet, uppstartsföretag och internationella medier.

Helsingfors stad står också värd för Helsinki Partners Lounge på Slush huvudevenemang där det erbjuds mångsidigt sakprogram för olika målgrupper allt från placerare till uppstartsföretag. I samarbete med Slush genomför Helsingfors också gemensam kommunikation och en besökarundersökning bland deltagarna med vars hjälp intresset för staden bland tillväxtföretagarna kartläggs och utifrån svaren utvecklas staden ytterligare. Dessutom erbjuder Helsingfors till Slush deltagare utöver informationen om företags- och investeringsverksamhet också information om bland annat stadens restaurang- och kulturutbud.

Helsingfors vill förbli i täten av utvecklingen på tillväxtföretagsfältet

Värdet på uppstartsföretagen i Helsingforsregionen mäts redan i miljarder. Detta påverkas också av stadens åtgärder, eftersom Helsingfors är en försöksplattform som kläcker idéer och accelererar tillsammans med företagen. Staden erbjuder företag möjligheter till försök i genuina stadsmiljöer och uppmuntrar dem också. Syftet med försöken är att de lösningar som tas fram kan utvidgas till den öppna marknaden.

- Stadens mål är att samarbetet med företag kring forskning, utveckling och innovation främjar företagens produktutveckling och affärsverksamhet. Staden kan erbjuda utvecklingsmiljöer i det verkliga livet för gemensam utveckling av nya lösningar, försök och pilotverksamhet. Med hjälp av gemensam utveckling kan företagen erbjuda allt bättre produkter och tjänster som utgår från slutanvändarnas behov. Ur stadens perspektiv är försöken fruktgivande, eftersom de erbjuder lösningar för också faktiska utmaningar i stadslivet, säger Kimmo Heinonen som är chef för Helsingfors stads team för stadsinnovationer.

Företag inom många olika branscher drar redan nytta av de försöksplattformar, det vill säga testbeds som staden erbjuder. Dessutom bedriver Helsingfors stad egen idékläcknings- och accelerationsverksamhet. I kuvöserna utvecklas företag ur affärsidéer och företagarna får omfattande hjälp i form av arbetslokaler och stöd av nätverk. Acceleratorerna fokuserar på redan existerande företags tjänster och tillväxt, ofta internationellt.

Företagskuvöser och företagsacceleratorer skapar framgångsrika företag och gemenskaper

Genom att erbjuda företagskuvöser och acceleratortjänster stöder staden konkret företagare där som allting pågår. I kuvöserna och acceleratorerna bedrivs intensivt samarbete med partner och nätverk. Ofta är just staden den aktör som erbjuder expertis och plattformen för möten och uppkomsten av nya gemenskaper.

- I företagskuvöserna möts den finländska spetsforskningen, företagsinriktade studerande och Helsingfors hela innovations- och företagsgemenskap, sammanfattar Heidi Humala, chef för enheten för verksamhetsmiljöer.

Staden erbjuder redan nu tillsammans med sina partner följande företagskuvös- och acceleratortjänster till stöd för företagarna:

Maria 01 är ett icke-vinstdrivande uppstartskluster och det ledande uppstartscampuset i Norden. I Maria 01:s lokaler verkar uppstartsföretag och tillväxtföretag, venture capital-fonder samt andra aktörer inom uppstartsekosystemet. Mer information här(Länk leder till extern tjänst).

NewCo Accelerator stöder särskilt uppstartsföretag och team som befinner sig i kuvös- och acceleratorskedet och som siktar in sig på den internationella marknaden och som redan har passerat idéskedet för sin produkt eller tjänst. Acceleratortjänsterna är kostnadsfria och företagen kan anlita dem när som helst. Mer information här(Länk leder till extern tjänst).

Urban Tech Helsinki är en kuvös som söker rena och hållbara stadslösningar. Dess tyngdpunkter är ren energi, rörelse, hållbart byggande, cirkulär ekonomi, avfallshantering och urban matproduktion. Kuvösens mål är att locka experter och företag till huvudstadsregionen och att stödja och påskynda uppkomsten av nya, särskilt forskningsbaserade företag och deras tillväxt i början. Mer information här(Länk leder till extern tjänst).

Health Incubator Helsinki är det enda långsiktiga kuvösprogrammet i Norden som fokuserar på hälsan. Det stöder utvecklingen av hälsoinnovationer, forskningsprojekt och -kompetens till internationell affärsverksamhet samt lockar experter och företag till Helsingfors genom att erbjuda skräddarsydd mentorverksamhet, coachning och stöd för utveckling av affärsverksamheten i upp till tre år. Mer information här(Länk leder till extern tjänst).

Helsinki Education Hub främjar tillväxtentreprenörskap och ny affärsverksamhet inom inlärnings- och utbildningsteknologin. Kuvösprogrammet omfattar verkstäder, mentorverksamhet, veckouppgifter och inlägg av experter inom området samt stödet av ett starkt nätverk längs vägen. Mer information här(Länk leder till extern tjänst).

I Campusinkubatorprogrammet hjälper staden högskolorna i Helsingfors att inrätta och upprätthålla företagskuvöser på lärosätenas viktigaste campus. Syftet med kuvöserna som är verksamma vid campusen är att föra samman finländsk forskning på toppnivån, de studerandes färska idéer och Helsingfors starka ekosystem för uppstartsföretag. Programmet har som mål att skapa 100 nya företag per år, stödja utvecklingen av campusområdena till kluster för innovations- och företagsverksamhet samt öka Helsingfors attraktionskraft bland internationella experter. Mer information här(Länk leder till extern tjänst).(Länk leder till extern tjänst)

Mer information om evenemanget Slush 2022.(Länk leder till extern tjänst)