Grundstenen för Kasåkerns campus murades med en tidskapsel

Byggandet av Stadin ammatti- ja aikuisopistos campus i Kasåkern har kommit igång och de nya lokalerna färdigställs i slutet av 2025. Grundstensläggningen ägde rum den 25 januari på byggarbetsplatsen för campuset.
Perspektivbild av campuset som byggs i Kasåkern. Bild: Verstas Arkkitehdit
Perspektivbild av campuset som byggs i Kasåkern. Bild: Verstas Arkkitehdit

På tomten för Stadin AO:s campus i Kasåkern har de gamla byggnaderna redan rivits och det egentliga byggandet har fått en bra start. Under tillställningen hölls tal av biträdande borgmästaren Nasima Razmyar, sektorchefen för Helsingfors fostrans- och utbildningssektor Satu Järvenkallas och Lujatalos affärsområdeschef Lauri Porokka.

”Jag är säker på att de moderna och innovativa lokalerna i Kasåkern i kombination med nya lärande- och undervisningsmetoder kommer att öka yrkesutbildningens attraktionskraft och locka nya studerande till studier – för att avlägga en hel examen eller uppdatera sin kompetens i olika karriärskeden”, sade biträdande borgmästare Nasima Ramyar under tillställningen. ”Yrkesutbildning är en nyckelfaktor för att lösa bristen på arbetskraft i samhället.”

”Tusentals framtida experter kommer att få den senaste, moderna utbildningen och yrkeskunnigheten på Kasåkerns campus. Campuset erbjuder lärarna och personalen en modern undervisningsmiljö och möjlighet till ett omfattande samarbete”, konstaterade sektorchef Satu Järvenkallas i sitt tal.

När det nya jättecampuset står färdigt kommer det att inhysa ungefär 4 500 studerande varje år. Campuset samlar studerande från verksamhetsställen på olika håll i Helsingfors under samma tak. På campuset kommer det att finnas lokaler för 13 olika grundexamen på en yta om ungefär 44 000 kvadratmeter. Lokalerna tas i bruk från början av 2026.

Bergvärme värmer upp campuset

Den nya byggnaden byggs till att motsvara Helsingfors kolneutralitetsmål. En betydande del av den energi som används i byggnaden produceras på plats med ett eget bergvärmesystem. Förutom cirka hundra bergvärmebrunnar på tomten kommer fastigheten att få ett eget solenergisystem. Också koldioxidavtrycket från byggandet kommer att vara tio procent mindre än i sedvanliga projekt.

”Samarbetet mellan alla parter är mycket viktigt i alla projektfaser. Med hjälp av samarbetet säkerställer vi också att lokalerna tillgodoser användarnas behov. Som projektets huvudgenomförare som ansvarar för livscykeln önskar vi medvind för projektet”, sade Lujatalos affärsområdeschef Lauri Porokka i sitt tal.

Projektet genomförs som en livscykelentreprenad så att Lujatalo ansvarar för planeringen och byggandet av läroanstalten och för byggnadens underhållstjänster under 20 år samt för att objektet uppfyller kraven gällande skicket vid överlåtelse. Det nya campuset blir Helsingfors femte läroanstalt som genomförs enligt livscykelmodellen.

Minnen till kommande generationer i tidskapseln

Vid grundstensläggningen sparade man bland annat projektplanen för campuset, stadsfullmäktiges beslut, dagens tidningar och de aktuella mynten för kommande generationer i en tidskapsel.

Det nya yrkes- och vuxenutbildningsinstitutet byggs på Holkvägen 5 i Kasåkern i östra Helsingfors och området förväntas att utvecklas med stormsteg under de närmaste åren. Goda trafikförbindelser ökar tillgängligheten när Spårjokern börjar trafikera området. Attraktionskraften ökas också av Metropolias nya yrkesläroanstalt som kommer efter färdigställandet att erbjuda möjligheter till studentutbyten mellan läroanstalterna.

Helsingfors stad är byggherre för projektet och Lujatalo Oy ansvarar för byggandet. Verstas Arkitekter Ab har ansvarat för arkitektplaneringen.