Grundstenen för Helsingfors nya centralkök murades

Grundstenen för det nya centralköket för Palvelukeskus Helsinkis måltidstjänster murades den 4 juni 2025. Centralköket med livsmedelsterminal, som ska stå klart sommaren 2027, är en unik helhet för offentliga måltidstjänster i finländsk och europeisk jämförelse.
Keskuskeittiön peruskiven muuraajat seisovat uuden keskuskeittiön perustusten äärellä.
Grundstenen för det nya centralköket murades av Helsingfors borgmästare Daniel Sazonov (till höger), kanslichef Jukka-Pekka Ujula, strategidirektör Markus Kühn, Kiinteistö Oy Ab Pakkalanties styrelseordförande Pirjo Kivistö, Peab Oy:s affärsdirektör Marko Rinkinen, projektledaren för projektet Dan Colliander och Palvelukeskus Helsinkis verkställande direktör Minna Hoffström. Bild: Juho Kuva

– Målet är att säkerställa att måltidstjänsterna i Helsingfors är av jämn kvalitet, att trygga försörjningsberedskapen samt att sörja för måltidstjänsterna under de kommande årtiondena med beaktande av befolkningstillväxten i Helsingfors. Det nya centralköket svarar på den här utmaningen, betonade Minna Hoffström, verkställande direktör för Palvelukeskus Helsinki.

I grundstenen murade man in en tidskapsel, som innehöll stadgarna och en planritning samt bland annat dagens Helsingin Sanomat, aktuella matlistor för skolor och daghem samt nutida mynt.

Helsingfors borgmästare Daniel Sazonov sade i sitt festtal vid grundstensmurningen att investeringen i det nya centralköket är betydande för staden till sin storlek, men särskilt till sitt innehåll. Det nya centralköket ska betjäna Helsingfors och dess invånare långt in i framtiden. Borgmästaren konstaterade också att måltidstjänsterna har en särskilt viktig roll för barnens och de äldres välbefinnande, eftersom näringsrik mat lägger grunden för till exempel lärande och välbefinnande.

Det nya centralköket tillreder 60 000 måltider varje vardag och betjänar nästan 400 verksamhetsställen runtom i Helsingfors, som skolor, daghem och läroanstalter.

Helsingfors kanslichef Jukka-Pekka Ujula tackade i sitt tal alla aktörer som varit med och möjliggjort genomförandet av detta viktiga projekt som förberetts i flera år, och i synnerhet centralkökets professionella personal och ledning, som kommer att vara mycket viktiga även inom de nya väggarna under kommande decennier.

Det nya centralköket byggs bredvid det nuvarande centralköket. På så sätt går det enkelt att flytta livsmedelsproduktionen till den nya byggnaden 2027 och måltidstjänsterna kan produceras utan avbrott. Den nya byggnaden är ungefär 20 procent mindre än det nuvarande centralköket, men dess kapacitet är bättre och det är energieffektivt tack vare moderna och optimerade processer. Tomten och byggnaden för det nya centralköket ägs av Helsingfors stad, och användaren är affärsverket Palvelukeskus Helsinki. Peab Oy är huvudentreprenör.