Helsingin uuden keskuskeittiön peruskivi muurattiin

Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluille rakennettavan uuden keskuskeittiön peruskivi muurattiin 4.6.2025. Valmistuessaan kesällä 2027 keskuskeittiö elintarviketerminaalilla on ainutlaatuinen julkisten ruokapalvelujen kokonaisuus Suomessa ja Euroopassa tässä mittakaavassa.
Keskuskeittiön peruskiven muuraajat seisovat uuden keskuskeittiön perustusten äärellä.
Uuden keskuskeittiön peruskiven muurasivat Helsingin pormestari Daniel Sazonov (oik), kansliapäällikkö Jukka-Pekka Ujula, strategiajohtaja Markus Kühn, Kiinteistö Oy Ab Pakkalantien hallituksen puheenjohtaja Pirjo Kivistö, Peab Oy:n liiketoimintajohtaja Marko Rinkinen, hankkeen projektinjohtaja Dan Colliander sekä Palvelukeskus Helsingin toimitusjohtaja Minna Hoffström. Kuva: Juho Kuva

–Tavoitteena on varmistaa Helsingin ruokapalvelujen tasalaatuisuus ja huoltovarmuus sekä huolehtia ruokapalveluista tulevina vuosikymmeninä Helsingin väestönkasvu huomioiden. Uusi keskuskeittiö vastaa tähän haasteeseen, painotti Palvelukeskus Helsingin toimitusjohtaja Minna Hoffström.

Peruskiven sisään muurattiin aikakapseli, johon suljettiin peruskirjan sekä pohjapiirustuksen lisäksi muun muassa päivän Helsingin Sanomat, nykyiset koulujen ja päiväkotien ruokalistat sekä tällä hetkellä käytössä olevat metallirahat.

Helsingin pormestari Daniel Sazonov totesi peruskiven muuraustilaisuudessa pitämässään juhlapuheessa, että investointi uuteen keskuskeittiöön on kaupungille merkittävä kooltaan, mutta erityisesti sisällöllisesti. Uuden keskuskeittiön on tarkoitus palvella Helsinkiä ja helsinkiläisiä kauas tulevaisuuteen. Pormestari myös totesi, että ruokapalveluilla on erityinen rooli lasten sekä ikäihmisten hyvinvoinnissa, sillä ravitseva ruoka rakentaa perustan esimerkiksi oppimiselle ja hyvinvoinnille.

Uudesta keskuskeittiöstä valmistuu 60 000 ateriaa arkipäivisin ja se palvelee lähes 400 toimipaikkaa ympäri Helsinkiä, esimerkiksi kouluja, päiväkoteja sekä oppilaitoksia.

Helsingin kansliapäällikkö Jukka-Pekka Ujula kiitti puheessaan kaikkia tahoja, jotka ovat olleet mahdollistamassa tärkeän ja vuosia valmisteilla olleen hankkeen toteutumista sekä erityisesti keskuskeittiön ammattitaitoista henkilöstöä ja johtoa, joiden merkitys tulee olemaan erittäin tärkeä uusien seinienkin sisällä seuraavinakin vuosikymmeninä.

Uusi keskuskeittiö rakentuu nykyisen keskuskeittiön viereen, jolloin ruokatuotannon siirtyminen vuoden 2027 aikana nykyisestä uuteen rakennukseen on sujuva ja ruokapalvelua voidaan tuottaa keskeytyksettä. Uusi rakennus on noin 20 % pienempi kuin nykyinen keskuskeittiö, mutta modernien ja optimoitujen prosessien myötä kapasiteetiltaan tehokkaampi sekä energiatehokas. Uuden keskuskeittiön tontin ja rakennuksen omistaa Helsingin kaupunki ja käyttäjänä toimii Palvelukeskus Helsinki -liikelaitos. Pääurakoitsijana toimii Peab Oy.