Farmaseutin kesäajan vinkit

Lue terveysasemien farmaseuttien vinkit kesäkauteen. Lääkitysasioissa voit aina kääntyä myös apteekin puoleen.
Ihmisiä veneretkellä.
Kuva: Juha Valkeajoki

Uusi reseptisi ajoissa OmaKannassa

Reseptien uusiminen OmaKanta-palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) osoitteessa omakanta.fi on helppoa. Voit uusia OmaKannassa esimerkiksi terveysasemalta määrätyt säännöllisessä käytössä olevat lääkkeesi. Uusithan reseptisi ajoissa. 

Kun matkustat ulkomaille tai mökille

Ulkomaille lähtiessä on aina oltava mukana selvitys resepteistä. Omakannasta tulostettu reseptien yhteenveto, lääkemääräyksen potilasohje tai apteekista saatava englanninkielinen jäljennös reseptistä käy selvityksestä. Kannattaa kuitenkin aina etukäteen tarkistaa kohdemaan tuontirajoitukset ja tarvittavat selvitykset lääkkeistä kohdemaan tulliviranomaisilta.
Lisätietoa löydät Kanta-palveluiden sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Jos asut pitempiaikaisesti kodin ulkopuolella, kuten mökillä, voit käyttää hoitosuunnitelman mukaisen hoidon toteuttamiseen myös mökkipaikkakunnan terveysaseman palveluja esimerkiksi säännöllisissä injektioissa ja lääkehoidon kontrolleissa.

Säilytä lääkkeitä oikein

Lääkkeiden säilyttämiseen on tärkeä kiinnittää huomiota etenkin kesällä niin kotona, mökillä kuin veneillessä. Liian lämpimässä, valoisassa tai kosteassa säilytetty lääke voi menettää tehonsa. Tarkista aina lääkkeittesi oikea säilytystapa lääkepakkauksesta tai pakkausselosteesta.

Muista suojautua auringolta

Ihon suojaaminen haitalliselta UV-säteilyltä on tärkeää. Jos kuitenkin käy niin, että iho palaa auringossa, hoidetaan sitä samalla tavalla kuin muitakin lieviä palovammoja. Auringonpolttamaa ihoa voi viilentää haalealla vedellä, ja kylmän nesteen nauttiminen voi helpottaa oloa ja ehkäisee elimistön kuivumista. Iholle voi laittaa apteekista saatavaa hydrokortisonivoidetta ja kipuun voi tarvittaessa ottaa apteekista ilman reseptiä saatavaa särkylääkettä.
Lue lisää Terveyskirjastosta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Huolehdi nesteytyksestä

Helteillä on syytä kiinnittää huomioita riittävään nesteytykseen. Erityisesti iäkkäiden ja perussairaiden tulisi pitää huoli, että vettä tulee juotua tarpeeksi. Apteekissa on saatavilla myös poretabletteja, joista veteen sekoitettuna saa suoloja ja sokeria nesteen lisäksi esimerkiksi rankan urheilusuorituksen jälkeen.
Lue lisää THL:n sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Lievitä hyönteisten puremia

Hyttysen, mäkäräisen, paarman ja hirvikärpäsen aiheuttamia lieviä reaktioita voi hoitaa ilman reseptiä apteekista saatavilla voiteilla ja suun kautta otettavalla antihistamiinilla. Apteekin henkilökunta auttaa oikean tuotteen valitsemisessa. 

Lue lisää Lentävien hyönteisten pistot ja puremat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)