Det marina Helsingfors evenemanget erbjuder rabatter, kryssningar, kajakpaddling och utställningar - samt en sällsynt möjlighet att se en ubåts krypteringsenhet

Havet är en del av Helsingfors och i Helsingfors är havet är aldrig långt borta. Under det första veckoslutet i juni 2–4.6 erbjuder marina företagare och andra aktörer möjlighet att bekanta sig med marina platser och tjänster. Under veckoslutet kan man bland annat kryssa förmånligt i Helsingfors skärgård, delta i en naturutflykt i skärgårdslandskapen eller prova på paddling.
Näkymä Kustaanmiekasta auringonaskun aikaan.
Bild: Kari Ylitalo

Evenemanget har tidigare år hållits under en dag och man har fokuserat på inledningen av vattentrafiksäsongen. Nu har man velat utvidga evenemanget för att inkludera maritima tjänster och upplevelser i större utsträckning. "Det händer mycket på havet och öarna, och utbudet sträcker sig från kultur till motion och mat. Helsingfors skärgård är fantastiskt mångsidig, och i år ville vi uppmuntra människor att prova på hela utbudet av Helsingfors maritima upplevelser," säger Minttu Perttula, specialplanerare på Helsingfors idrottstjänster.

Evenemangsveckoslutet arrangeras av Helsingfors stad i samarbete med maritima aktörer.

Fascinerande vyer över havet

På utställningarna i Sveaborg kan man bekanta sig med bland annat reparation av traditionsfartyg, kända konstnärers tolkningar av Östersjön samt soldaternas liv till sjöss såväl under krig som i fredstid. Den okända Östersjön är en mångstämmig, konstorienterad räddningsinsats för Östersjön som sammanför ett mångsidigt konstnärsgarde till en gemensam utställning. Utställningen ordnas av John Nurminens Stiftelse och bland annat Meeri Koutaniemi och Anna Nykyri deltar.

I Sveaborg startar Krigsmuseets sommarsäsong med fart på Dagen för försvarets fanfest 4.6. Från söndag till tisdag är det fritt inträde till Krigsmuseet och ubåten Vesikko. Under dessa dagar finns också flera avgiftsfria guidningar samt självständigt program för barnfamiljer. Dessutom finns det ett unikt tillfälle att se krypteringsanordningen Enigma, som är framlagd endast under evenemangsdagarna den 4–6.6.

På söndagen 4.6 kan man beundra Sveaborg genom att delta i den avgiftsfria utflykten Suviretki Suomenlinnan luontoa ihaillen.

Kryssa i skärgården eller pröva på paddling 

Lördagen den 3.6 ger flera sjötrafikföretagare rabatter på kryssningar och reguljära resor.

Barn under 17 år reser avgiftsfritt med vinghjulefartyget Vispilä mellan Salutorget och Högholmen lördagen den 3.6 och unga under 18 år som anländer sjövägen den dagen får också gratis inträde till Högholmen.

Omastadi-projektet Öarna tillgängliga med hjälp av båttjänst inleds fredagen den 2.6. Under sommaren 2023 kommer man att kunna resa med en eldriven Callboats-båt från Rävsundet i Degersjö till Takvedaholmen, Hemholmen och Norra Ullholmen. Man kan åka till öarna genom att beställa skjuts via Callboats-applikationen. Den dagliga tjänstetiden är från onsdag till söndag kl. 12–20. Priset för en rutt är 6 € för vuxna och 3 € för barn. Callboats-båttjänsten slutar 15.8.2023.

Lördagen den 3.6 erbjuder paddlingscentret Natura Viva i Nordsjö och paddlingssällskapet Drumsö kanotister ry på Drumsö en möjlighet att bekanta sig med sin verksamhet. I Nordsjö kan man till exempel reservera en avgiftsfri Östersjöplogging-kajak och på Drumsö erbjuds avgiftsfria paddlingsförsök.