Merellinen Helsinki -tapahtuma tarjoaa alennuksia, risteilyjä ja näyttelyitä – näe myös harvinainen sukellusveneen salauslaite

Merellisyys on osa helsinkiläisyyttä, eikä meri ole Helsingissä koskaan kaukana. Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna 2.–4.6. merelliset yrittäjät ja muut toimijat tarjoavat tilaisuuden tutustua merellisiin paikkoihin ja palveluihin. Viikonlopun aikana voi muun muassa risteillä edullisesti Helsingin saaristossa, osallistua luontoretkelle saaristomaisemissa tai vaikkapa kokeilla sähköveneellä ajelua.
Meri ei ole Helsingissä koskaan kaukana.  Kuva: Kari Ylitalo
Meri ei ole Helsingissä koskaan kaukana. Kuva: Kari Ylitalo

Tapahtuma on järjestetty aikaisempina vuosina yksipäiväisenä ja se on keskittynyt vesiliikennekauden avaamiseen. Nyt tapahtumaa on haluttu laajentaa koskemaan merellisiä palveluja ja elämyksiä entistä laajemmin.

– Merellä ja saarissa tapahtuu paljon ja tarjontaa on kulttuurista liikuntaan ja ruokaan. Helsingin merellisyyden upeus on monipuolisuudessa ja tänä vuonna halusimme kannustaa ihmisiä kokeilemaan Helsingin merellisyyden koko kattauksen, sanoo erityissuunnittelija Minttu Perttula
Helsingin liikuntapalveluista.  

Tapahtumaviikonlopun järjestää Helsingin kaupunki yhteistyössä merellisten toimijoiden kanssa. 

Kiehtovia näköaloja merelle 

Suomenlinnassa esillä olevissa näyttelyissä voi tutustua muun muassa perinnelaivojen korjaamiseen, tunnettujen taiteilijoiden tulkintoihin Itämerestä sekä sotilaiden elämään merellä niin sodan kuin rauhankin aikana. Suomenlinnan Levyhallissa nähtävä Tuntematon Itämeri on moniääninen, taidelähtöinen Itämeren pelastusoperaatio, joka kokoaa monipuolisen taiteilijakaartin yhteisnäyttelyyn. Näyttelyn järjestää John Nurmisen Säätiö ja mukana ovat esimerkiksi Meeri Koutaniemi ja Anna Nykyri. 

Sotamuseon kesäkausi starttaa vauhdikkaasti käyntiin Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta. Sunnuntaista tiistaihin Sotamuseoon ja sukellusvene Vesikkoon on ilmainen sisäänpääsy ja lukuisia maksuttomia opastuksia sekä omatoimista ohjelmaa lapsiperheille. Lisäksi nyt on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä salauslaite Enigma, joka on nähtävillä ainoastaan tapahtumapäivinä 4.–6. kesäkuuta  

Sunnuntaina 4.6. Suomenlinnassa voi osallistua maksuttomalle Suviretki Suomenlinnan luontoa ihaillen -retkelle. 

Saaristoon risteillen tai meloen 

Vesiliikenteen kyytiin pääsee lauantaina 3. kesäkuuta edullisesti FRS Finlandin, JT-Linen ja Stromman linjoilla. 

Kaikki lapset (0–17-v.) matkustavat maksutta siipirataslaiva Vispilän kyydissä Kauppatorin ja Korkeasaaren välillä lauantaina 3. kesäkuuta ja vesiteitse saapuvat lapset (0–17-v.) pääsevät tuona päivänä myös Korkeasaareen ilmaiseksi.  

OmaStadi-hanke Saaret saavutettaviksi kutsuvenepalvelun avulla käynnistyy perjantaina 2. kesäkuuta. Tulevan kesän aikana sähkökäyttöisellä Callboats-kutsuveneellä pääsee Laajasalon Reposalmesta Malkasaareen, Kotiluodolle ja Pohjoiselle Villaluodolle. Saariin pääsee tilaamalla kyydin Callboats-sovelluksella. Päivittäinen palveluaika on keskiviikosta sunnuntaihin kello 12–20 ja yhden reittivälin hinta on 6 euroa aikuisilta ja 3 euroa lapsilta.  

Melontakeskus Natura Viva Vuosaaressa ja melontaseura Drumsö kanotister ry Lauttasaaressa tarjoavat mahdollisuuden tutustua toimintaansa. Vuosaaressa voi esimerkiksi varata käyttöönsä maksuttoman Itämeri-plogging-kajakin lauantaina 3. kesäkuuta ja Lauttasaaressa tarjolla on maksuttomia melontakokeiluja sunnuntaina 4. kesäkuuta.