Coronavaccinationer av barn och unga i åldern 12–15 år inleds i Helsingfors

Coronavaccinationer av barn och unga i åldern 12–15 år inleds i Helsingfors.
Lapsi kävelee pihalla maski kasvoilla.

I Helsingfors får barn och unga i åldern 12–15 år coronavaccin i finskspråkiga skolor från och med den 12 augusti och i svenskspråkiga skolor från och med den 17 augusti. 12–15-åringar kan också vaccinera sig genom att boka en tid på ett vaccinationsställe.

Vacciner erbjuds i skolorna till alla 12–15-åringar, oberoende av i vilken kommun de bor. Även boosterdosen ges i skolorna 8–12 veckor senare. Närmare information om tidtabellerna för specifika skolor ges separat via Wilma, när tidtabellerna har fastställts.

Barn och unga kan också boka tid för vaccination på ett vaccinationsställe

Barn och unga i åldern 12–15 år kan också välja att boka tid för vaccination på ett vaccinationsställe. Då ges också boosterdosen på vaccinationsstället. Om en vårdnadshavare vill vara med vid vaccinationen görs den på ett vaccinationsställe.

Även personer som fyllt 15 år och studerar på andra stadiet får coronavaccinet genom att boka tid till ett vaccinationsställe.

Tidsbokningen till vaccinationsställena öppnar för 12–15-åringar måndagen den 9 augusti. En minderårig kan boka tid själv. En vårdnadshavare kan också boka tid åt en minderårig.

Det enklaste sättet att boka en vaccinationstid är att gå in på coronavaccinbokning.fi(Länk leder till extern tjänst) eller ringa tidsbokningsnumret 09 310 46300 (vardagar kl. 8–18).

Helsingfors vaccinationsställen finns på Busholmen samt i Malm, Mässcentrum och Kvarnbäcken.

Barn och unga vaccineras med mRNA-vaccin

Vid vaccinering av barn och unga används Modernas eller Pfizers vaccin. Mer information om vaccinerna finns på THL:s webbplats(Länk leder till extern tjänst).

En person som är 12 år eller äldre kan själv besluta om hen vill vaccineras, om den yrkesperson inom hälso- och sjukvården som ger vaccinet bedömer att hen med tanke på sin ålder och utvecklingsnivå kan fatta beslutet.

Om en ung person inte själv vill eller kan fatta ett beslut om vaccinationen, behövs vårdnads-havarnas samtycke för att ge coronavaccinet. Samtycket ges med denna blankett(Länk leder till extern tjänst).

Det är frivilligt och gratis att ta vaccinet.

Vaccinationer för barn och unga så enkelt som möjligt

Ungefär 450 000 Helsingforsbor har fått sin första vaccindos. Över 240 000 Helsingforsbor har fått sin andra dos.

”Det är fint att vi nu även kan vaccinera alla 12–15-åringar. Vi vaccinerar elever och studerande tillsammans med skolhälsovårdarna. Vi försöker vaccinera barnen och ungdomarna i så snabb takt som möjligt, så att vaccinationerna stör studievardagen så lite som möjligt. Genom vaccinationerna säkerställer vi också att barnen och ungdomarna kan studera i närundervisning som normalt”, säger Timo Carpén, ledande överläkare för de västra hälsostationerna.

”Vaccinationstäckningen i fråga om den första dosen har gått framåt bra, men vi måste ännu jobba för att uppnå ett mer omfattande skydd bland befolkningen. Vi vill att det ska vara så enkelt som möjligt för unga att ta vaccinet. När vi får upp vaccinationstäckningen även bland unga, är det tryggare för dem att träffas vid olika evenemang och tillställningar som är viktiga för dem”, fortsätter Carpén.

Mer information om coronavaccinationerna för Helsingforsbor finns på coronavaccination.hel.fi, och information om vaccinationer av barn och unga finns på THL:s webbplats(Länk leder till extern tjänst).

I Helsingfors börjar terminen för de finskspråkiga grundskolorna och gymnasierna den 11 augusti och för de svenskspråkiga den 16 augusti.

Bild: Unsplash/Kelly Sikkema