Arbis ger en svensk start för invandrade

SFI, alltså svenska för invandrade, har erbjudits på Arbis sedan 2012. Undervisningen ger en bra grund för att få in foten i arbetslivet, men studerandena är särskilt tacksamma över det vänliga bemötandet på Arbis.

Publicerad
Glada elever och handledare på Arbis.
Bild: Noura Al Hayek

De senaste åren har antalet SFI-studerande ökat på Arbis. 

– För många blir Arbis ett första nätverk i Finland. På SFI-kurserna får deltagarna stöd av varandra, berättar utbildningsplanerare Tina Romberg.

När hon började jobba på Arbis 2019 var det ungefär 30–35 personer som gick SFI-kurser. Under vårterminen 2025 har Arbis haft 100 inskrivna studerande i SFI-programmen och totalt 188 studerande under hela läsåret. Antalet väntas öka ytterligare.

Och det är just Romberg som de nya studerandena träffar när de kommer till Arbis.

– Under min första intervju med Tina var hon jättesnäll och log. Alla i personalen är snälla och vänliga, det är jätteviktigt för mig, berättar Noura Al Hayek på imponerande bra finlandssvenska.

Hon flyttade till Finland i augusti 2023, men till Vasa eftersom hennes man bodde och studerade där. Till Helsingfors flyttade hon ett år senare. Al Hayek är född i Syrien, men hennes familj bor i Förenade Arabemiraten.

Hon inledde språkstudierna i svenska i Vasa och fortsatte på Arbis. För tillfället är hon på praktik vid Helsingfors stads Fostrans- och utbildningssektor.

– I Abu Dhabi arbetade jag i en skola i åtta år så Tina hjälpte mig att hitta en praktikplats där jag kan utnyttja mina erfarenheter av utbildning.

Utöver språk lär Arbis ut traditioner

Ukrainska Olga Mykolaienko flydde kriget till Sverige där hon och hennes två tonårsbarn bodde i tre månader.

– Allt gick mycket långsammare i Sverige med dokument, stöd och pengar. Vi hade inte heller någon chans att få en bostad, berättar Mykolaienko.

De bodde hos en kvinna som var från Finland och fick höra att ukrainare integreras snabbare och lättare i Finland, så familjen bestämde sig för att flytta hit.

– Det första året gjorde jag ingenting för att jag trodde att kriget snart skulle ta slut. Men när det fortsatte bestämde vi att stanna i Finland.

Då såg hon ett Facebookinlägg om ett svenskspråkigt specialprogram för ukrainska lärare som skulle leda till en praktikplats på dagis.

– Jag är utbildad sjukskötare, men frågade om jag ändå fick vara med. Då började jag på Arbis med den ukrainska gruppen.

Efter det har hon fortsatt med språkkurser och väntar nu på att Valvira ska godkänna hennes sjuksköterskeexamen från Ukraina. 

Att hon valde att integreras på svenska handlar dels om att språket är lättare att lära sig än finska, dels om att svenskan är ett större och mer talat språk. För Mykolaienko har Arbis varit viktigt.

– Precis alla mina kunskaper, allt jag vet om landet, traditioner och det finländska livet, har jag lärt mig på Arbis.

Olga Mykolaienko

Viktigt med svenska rum

I dag pratar Olga Mykolaienko en mycket god svenska och jobbar på ett serviceboende i Munkshöjden.

– Olga har hjälpt mig mycket med svenskan, säger Noura Al Hayek.

Överlag har SFI-studerandena blivit ett viktigt stöd för varandra. Som svenskt rum har Arbis också en stor betydelse. Al Hayek har märkt att många finländare inte kan svenska, utan väljer att prata engelska i stället. Luckan har också blivit en fristad.

– Det är jättebra att det finns evenemang på svenska. Jag deltog också i Svenska Kvinnoförbundets evenemang på kvinnodagen och ska bli medlem, berättar Al Hayek.

Hon ska hjälpa dem att översätta informationsboken Women’s guide to Helsinki till arabiska. Under praktiken på Helsingfors stad har hon översatt material riktat till föräldrar från både engelska och svenska till arabiska så att de lättare kan förstå vad som händer i barnens skola.

– Föräldrar kan inte interagera med skolan om de inte förstår.

Vill också lära sig finska

Olga Mykolaienko efterlyser mer information om praktiska saker såsom hur man kan kontakta skatteverket och hur FPA och Maisa fungerar.

– Vi pratade med mina kurskompisar om att det skulle vara bra att ha en sådan kurs på Arbis för dem som integreras på svenska. Det är svårt i början när man är ny här. Det finns så många möjligheter, men vi känner inte till dem, säger Mykolaienko.

Både hon och Al Hayek har planer på att lära sig åtminstone grundläggande finska när de behärskar svenskan.

– Om jag ska bo i Finland är det bra att kunna båda språken. Jag studerar mycket svenska för att bli bättre så fort möjligt, säger Noura Al Hayek.

Utbildningsplanerare Tina Romberg påminner om vikten att finnas till för alla som vill integreras i Finland.

– Ju bättre vi tar hand om människorna och visar möjligheterna, desto bättre kan de bygga ett hem här för sig själva, säger Tina Romberg.

 

Text: Michaela von Kügelgen