Ruoholahden teemaleikkipuisto

1990-luvun alussa valmistuneen Leikkipuisto Ruoholahden peruskorjaus alkoi syksyllä 2023. Leikkipuisto muutetaan maailman tiettävästi ensimmäiseksi tietokoneteemaiseksi leikkipuistoksi. Uusitussa puistossa lapset voivat tutustua leikin lomassa tietokoneiden ja ohjelmoinnin maailmaan.
Ruoholahden leikkipuiston pääleikkiväline.

Leikkipuisto Ruoholahti sijaitsee Ruoholahden kanavan etelärannalla ja on osa Ruoholahdenpuistoa. Leikkipuiston suunnitteli Lars Liljefors vuonna 1994, ja sen pinta-ala on noin 0,75 ha.

Peruskorjauksen tavoitteena on uniikki ja leikkiin inspiroiva tietokoneteemainen leikkipuisto. Samalla leikkipuiston toimintoja ja välineitä nykyaikaistetaan. Puisto on suunnattu leikki-ikäisille että alakoululaisille. Suunnittelussa on huomioitu myös vanhemmat kävijät.

Leikkipuiston kohokohtana ovat tietokoneteemaiset erikoisleikkivälineet, jotka suunnitellaan ja toteutetaan kirjailija-kuvittaja Linda Liukkaan ideoiden mukaan. Myös tavalliset leikkivälineet, puistokalusteet ja pintamateriaalit linkitetään teemaan värimaailman, muotokielen ja opasteiden avulla.

Leikkipuisto kaikenikäisille

Puiston erikoisleikkivälineitä alettiin koota toukokuussa 2024. Pääleikkiväline on kaksiosainen leikkitorni, joka kuvastaa tietokoneen prosessoria. Isommille lapsille suunnattu monitoimitorni sisältää mm. kiipeily- ja liukutoimintoja. Leikkitornin läheisyyteen sijoitetaan karuselli sekä keinuja.

Puiston eteläreunan leikkialue soveltuu kaiken ikäisille. Se sisältää tasapainoilulautoja, maatrampoliineja sekä näppäimistökatsomon ja puhelimen ruudun muotoisen lavan. Vauva- ja taaperoikäiset lapset voivat leikkiä mm. tietokoneteemaisilla jousikeinuilla, peliohjaimen muotoisessa hiekkalaatikossa, leikkimökissä, sekä kiipeilytelineellä. Leikkivälineet toimittaa palkittu tanskalainen leikkivälinevalmistaja Monstrum.

Puiston ympärillä oleva kasvillisuus pääosin säilytetään ja pensasistutuksia uusitaan. Uusilla istutuksilla lisätään kasvilajiston monipuolisuutta. Ympäristöön istutettavilla uusilla puilla lisätään kaivattua varjostusta leikkialueille. Puistoon perustetaan monimuotoisuus- ja pölyttäjäteemainen opetuksellinen istutusalue opastauluineen. Lisäksi koko puiston aitaukset ja valaistus uusitaan.

Pilottina tulevaisuuden teemaleikkipuistoille

Tietokoneteemaista leikkipuistoa on suunnitellut Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy yhteistyössä Linda Liukkaan kanssa Helsingin kaupungin johdolla. Tavoitteena on leikkipuisto, joka toimii oppimisympäristönä, jota ohjaajat ja puistossa vierailevat opettajat voivat hyödyntää.

Ruoholahden leikkipuisto on ensimmäinen Helsingin kaupungin visioimista teemaleikkipuistoista, joiden toivotaan houkuttelevan leikkijöitä myös tavanomaista laajemmalta alueelta. Kyseessä on pilottihanke – Helsingin kaupungilla on tavoitteena tulevaisuudessa toteuttaa lisää eri teemaisia leikkipuistoja.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi puistosuunnitelman tammikuussa 2023. Rakentaminen alkoi syksyllä 2023, ja puisto valmistuu syksyllä 2024.