Savonkatu

Helsinki’s aim in supporting the development of Keski-Pasila is to create a pleasant, compact and urban area consisting primarily of business premises on both sides of Savonkatu and carry out urban infill in the residential area of Alppila in the southeast part of the planning area.
havainnekuva Savonkadusta

The key premise of the detailed plan revision is the conversion of Savonkatu from a four-lane through-traffic route to a two-lane boulevard similar to those found in the inner city. The change will be made possible by the new Veturitie, on to which north-south car traffic passing through Pasila will be diverted.

The aim is to create more workplaces and high-quality urban housing in the area, which boasts excellent accessibility. The notable green corridor in the centre of the area, the bare rocks and open areas contributing to the distinct cityscape and the visibility of the rocks in the street space have been taken into account in the planning. In fact, one of the key focus areas of the plan solution has been the integration of the denser urban structure and the green corridor.

The plan for the area includes four blocks of business premises, two residential blocks and an underground parking facility. New homes will be built for approximately 750 residents. As regards parks, the aim is to develop high-quality, walking-oriented parks that emphasise the local identity of the area.

Plan proposal was on public display 5 October–3 November 2023

 

Residents’ opinions about the reference plans presented during the participation and evaluation phase of the planning process have been taken into account in the drafting of the plan proposal. As a result, the total construction volume of the plan has been significantly reduced from 140,000 floor m2 in the participation and evaluation phase to under 100,000 floor m2. To preserve the north-south green corridor, the plan also no longer includes new buildings in the northern part of the area along Aleksis Kiven katu and Saimaankatu. Along Savonkatu, planned construction in the southern part of the green corridor has been moved away from the edge of the cliff, and the building to be constructed has been changed from an office building to a residential building with a narrower frame. The design of the new residential block of Alppitalo has been more clearly linked to the existing buildings in Alppila in terms of building heights, the city structure, architectural modellings and materials. In addition, more space has been left around the protected Eläintarha School building to allow it to stand out on its own, and the building will continue to serve as the school building for the younger pupils of Pasila Comprehensive School.

The plan proposal was on public display, and residents could submit feedback about it. 



Based on official statements and letters and reminders from townspeople and residents' associations, the proposal is still being reviewed. The revised plan proposal will be presented to the City Environment Committee in the spring of 2024, after which the Helsinki City Council will decide on the plan's approval.

In 2017, Helsingin Alppitalo Oy applied for a plan reservation for its plot with the aim of demolishing and replacing the current industrial production and office building with a new residential block. For the rest of the area, planning was initiated in early 2021, when the City of Helsinki granted NCC Property Development Oy a development reservation extending to the end of 2022. On 13 February 2023, a decision was made to extend the development reservation up to 31 December 2024. The recipient of the reservation has been granted a preliminary right to build approximately 45,000 floor m2 of business premises in the reserved area. The City’s aim is to plan the area as a whole, which is why the area subject to the development reservation and the Alppitalo plot have been included in the same detailed plan revision.

The plan for the area includes office, business, educational and residential buildings. The planning architect is JKMM Architects. The aim in regard to the architecture is to create a high-quality and dense urban structure that connects the historical Konepaja area and the new Keski-Pasila area. The plan includes a green zone with bare rocks in between the residential and commercial blocks. The project's landscape designer is Nomaji Landscape Architects.

The development planning of the area’s energy solutions is being carried out in partnership with Helen Oy. In order to achieve high energy efficiency, the focus is on utilising local resources, such as geothermal energy, solar power and solar heating.