Volker von Bonins retrospektiva fotoutställning blickar tillbaka på gårdagens Helsingfors

En blick på Helsingfors är en nostalgisk fotoutställning med bilder från Helsingfors av den tyskfödda fotografen Volker von Bonin, vars verk många känner till. Dock har han förblivit relativt okänd som person. Utställningen, tillsammans med den bok som publiceras i anslutning till den, skildrar nu också hans livshistoria.
Barn som leker på en klätterställning på Tjärholmen, 1969. Volker von Bonin / Helsingfors stadsmuseum

 Bild: Volker von Bonin / Helsingin kaupunginmuseo
Barn som leker på en klätterställning på Tjärholmen, 1969. Volker von Bonin / Helsingfors stadsmuseum Bild: Volker von Bonin / Helsingin kaupunginmuseo

Volker von Bonin (1924–2006) var en humanistisk fotograf vars bilder betonar vardagliga stunder och stadsmiljön i Helsingfors. Hans fotografier förevigade inte bara landskap och byggnader, utan också livet i staden samt människor och fenomen. Utställningen omfattar över hundra fotografier från 1950- till 1980-talet. I dem betraktar von Bonin Helsingfors – på nära håll, men ändå med en utomståendes blick. Han har på ett personligt sätt lyckats fånga väldigt unika ögonblick. Genom bilderna kan man förnimma stämningen bland barn som leker på gården, byggnadsarbetarnas vardag, vinterbadarnas glädje, uttrycken hos dem som väntar på bussen eller raggarna med pomaderat hår som sitter på kyrktrappan.

Volker von Bonins livshistoria är mångfacetterad. Han gick i Tyska skolan i Helsingfors, men bosatte sig stadigvarande i Finland på 1950-talet när han fick jobb som fotograf på tryckeriet Tilgmann Oy Ab. Vid sidan av sitt arbete där dokumenterade han Helsingfors och dess invånare. Under ett par årtionden tog von Bonin tusentals fotografier och skapade ett tjugotal fotoböcker om Finland och dess huvudstad. Enligt familjen upplevde han kulturellt och språkligt utanförskap i Finland och levde i skärningspunkten mellan två kulturer.

Utställningen är producerad av Tuomas Myrén, som är intendent för stadsmuseets bildsamlingar, och för utställningens design svarar Osmo Leppälä. I samband med att utställningen öppnas den 6 oktober, publicerar Helsingfors stadsmuseum och förlaget Kustannusosakeyhtiö Parvs tillsammans en biografi om Volker von Bonin med hans fotografier. Biografin är skriven av fotohistoriker Yki Hytönen. Boken kan köpas i Villa Hagasunds museibutik samt från Stadsmuseet, Spåramuseet och i bokhandlar.

”Von Bonins fotografier gestaltar människor med medkänsla och samtidigt från en viss distans. Detta skapar en fin kombination där både staden Helsingfors och dess invånare är närvarande samtidigt. Bilderna är både konstaterande, milda och de innehåller också ofta en dos humor. Von Bonin, som upplevde kriget och dess följder, fann genom humanistisk fotografi en uttrycksform som gav utrymme åt positiva bilder av världen”, säger Hytönen.

Fotoutställningen En blick på Helsingfors – Volker von Bonins fotografier omvandlas till dans och ljud den 23 november kl. 17–22. Dansare-koreograferna Tiia Hämäläinen och Jaakko Simola samt ljudkonstnären Marika Hyvärinen har skapat en föreställning på Villa Hagasund som en del av evenemanget 6 museers upplevelsetur. Med på evenemanget är Designmuseet, HAM, Villa Hagasund, Helsingfors stadsmuseum, Helsingfors Konsthall och K1-galleriet på Finlands fotokonstmuseum. Under evenemanget är det gratis inträde till museerna och föreställningarna.

En blick på Helsingfors – Volker von Bonins fotografier
6.10.2023–25.8.2024
Öppet: tis kl. 11–19, ons-sön kl .11–17, måndagar stängt
Inträde 14/10 €, gratis inträde för personer under 18 år och med Museikortet.
Villa Hagasunds gratisdag är månadens sista fredag klockan 11–17. Utställningen guidas på finska och svenska. Läs mer om evenemangen(Länk leder till extern tjänst)