UEFA Super Cup 2022 genererade 14,5 miljoner euro till Helsingfors

UEFA Super Cup som spelades på Helsingfors Olympiastadion i augusti gjorde Helsingfors till fotbollsvärldens mittpunkt för en tid. Enligt en färsk undersökning hade evenemanget en stor ekonomisk betydelse för Helsingfors och Finland. Helsingfors gjorde även ett gott intryck på evenemangsbesökarna, eftersom merparten av gästerna ansåg att Helsingfors är en bra värdstad för internationella idrottsevenemang.
Supercupen i fotboll, UEFA Super Cup 2022, var sommarens största internationella evenemang i Helsingfors.  Bild: Paavo Jantunen
Supercupen i fotboll, UEFA Super Cup 2022, var sommarens största internationella evenemang i Helsingfors. Bild: Paavo Jantunen

I UEFA Super Cup möttes de nuvarande mästarna i Uefa Champions League och Uefa Europa League och matchen tog tiotusentals fotbollsvänner från Finland och utlandet till Helsingfors. Utöver det slutsålda matchevenemanget syntes Super Cup-yran flera dagar i stadsbilden, i synnerhet på Medborgartorgets Fan Festival. Detta var första gången då finalen i UEFA:s fotbollsturnering för klubblag spelades i Finland. Själva matchen slutade med Real Madrids 2–0-seger mot Eintracht Frankfurt.

Helsingfors vill ordna stora idrottsevenemang även i framtiden

Helsingfors stad har utarbetat ett handlingsprogram för turism och evenemang för 2022–2026. Enligt programmet ska stadens attraktionskraft främjas genom att satsa på att locka internationella turister och förstärka evenemangsutbudet. Staden har även ett gott rykte som arrangör av stora idrottsevenemang.

– Evenemangen har en viktig roll i Helsingfors. De ger liv och glädje för stadsinvånarna och skapar arbete och försörjning inom evenemangsbranschen. Stora idrottsevenemang bidrar till intresset för Helsingfors, såväl inom staden som internationellt. UEFA Super Cup är precis ett sådant evenemang som Helsingfors gärna ordnar även i framtiden, säger Helsingfors biträdande borgmästare Paavo Arhinmäki.

UEFA Super Cups ekonomiska effekter har granskats i en undersökning vid yrkeshögskolan i Jyväskylä. Enkäten som kunde besvaras på Fan Festival eller via e-post besvarades av över 3 000 personer, varav nästan 40 procent var internationella gäster på evenemanget.

Fotbollsvännerna anser att Helsingfors är en bra värdstad för internationella idrottsevenemang

Enligt undersökningen spenderade alla evenemangsbesökare sammanlagt 28,1 miljoner euro. För värdstaden uppgick den ekonomiska effekten av UEFA Super Cup, som besökarna från andra orter i Finland och från utlandet stod för, till 14,5 miljoner euro. Dessutom spenderades i samband med evenemanget 1,3 miljoner euro på andra orter i Finland.

Mest spenderades på logi- och restaurangtjänster och på inköp i till exempel mataffärer och andra butiker. Enligt undersökningen gjorde Helsingfors även ett gott intryck på evenemangsbesökarna: mer än 90 procent av dem som svarade på enkäten ansåg att Helsingfors är en bra värdstad för internationella idrottsevenemang.

– UEFA Super Cup var ett stort skyltfönster för Finland och den finländska fotbollen och vi lyckades väl med att dra nytta av den. Resultaten från undersökningen visar entydigt att ordnandet av internationella idrottsevenemang i Finland lönar sig på många sätt. Jag hoppas att vi får chansen att visa upp Finland vid EM-finalen för damer som nästa gång spelas 2025. Finland har tillsammans med de andra nordiska länderna lämnat in en gemensam ansökan om att få arrangera mästerskapet, säger Bollförbundets ordförande Ari Lahti.

Undersökningen om UEFA Super Cups effekter ingår i forskningsserien om de ekonomiska effekterna av internationella idrottsevenemang som genomförs 2022 med undervisnings- och kulturministeriets särskilda anslag. Undersökningen genomfördes tillsammans med Finlands Bollförbund, UEFA och Helsingfors stad. Informationen från undersökningen används tillsammans med information om andra evenemang för att förstå evenemangens ekonomiska effekter och uppskatta den genomsnittliga användningen av pengar hos dem som konsumerar idrottsevenemang.