Jalkapallon UEFA Super Cup toi Helsinkiin 14,5 miljoonaa euroa

Viime elokuussa Helsingin Olympiastadionilla pelattu UEFA Super Cup teki Helsingistä hetkellisesti jalkapallomaailman keskipisteen. Tuoreen tutkimuksen mukaan tapahtuman taloudellinen vaikutus Helsinkiin ja Suomeen oli merkittävä. Helsinki teki myös hyvän vaikutuksen tapahtumakävijöihin, sillä valtaosa tapahtumavieraista piti Helsinkiä hyvänä isäntäkaupunkina kansainvälisille urheilutapahtumille.
Jalkapallon UEFA Super Cup oli kansainvälisesti kesän 2022 Helsingin suurin tapahtuma. Kuva: Paavo Jantunen
Jalkapallon UEFA Super Cup oli kansainvälisesti kesän 2022 Helsingin suurin tapahtuma. Kuva: Paavo Jantunen

UEFA Super Cupissa kohtasivat hallitsevat Mestareiden liigan ja Eurooppa-liigan voittajat, ja ottelu toi Helsinkiin kymmeniätuhansia jalkapallon ystäviä Suomesta ja ulkomailta. Loppuunmyydyn ottelutapahtuman lisäksi Super Cup -huuma näkyi usean päivän ajan kaupunkikuvassa ja erityisesti Kansalaistorin Fan Festivalilla. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun UEFA:n seurajoukkuekilpailun finaali pelattiin Suomessa. Itse ottelu päättyi Real Madridin 2–0-voittoon Eintracht Frankfurtista.

Helsinki haluaa järjestää suuria urheilutapahtumia myös jatkossa

Helsingin kaupunki on laatinut Matkailun ja tapahtumien toimintaohjelman vuosille 2022–2026. Sen mukaan kaupungin vetovoimaa edistetään panostamalla kansainvälisten matkailijoiden houkutteluun sekä tapahtumallisuuden vahvistamiseen. Kaupungilla on myös hyvä maine suurien urheilutapahtumien järjestäjänä.

- Tapahtumilla on tärkeä rooli Helsingissä. Ne tuovat iloa ja elämää helsinkiläisille sekä työtä ja toimeentuloa tapahtuma-alalla työskenteleville. Suuret urheilutapahtumat lisäävät Helsingin mielenkiintoa, niin kaupungin sisällä kuin kansainvälisestikin. UEFA:n Super Cup on juuri sen kaltainen tapahtuma, joita Helsinki järjestää mielellään myös jatkossa, iloitsee Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki.

UEFA Super Cupin taloudellista vaikutusta on tarkasteltu Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttamassa tutkimuksessa. Fan Festivalilla ja sähköpostitse tapahtuman osallistujille toteutettuun kyselyyn vastasi yli 3000 henkilöä, joista lähes 40 prosenttia oli kansainvälisiä tapahtumavieraita.

Jalkapallon ystävät pitävät Helsinkiä hyvänä isäntäkaupunkina kansainvälisille urheilutapahtumille

Kaikkien tapahtumakävijöiden kokonaiskulutus oli tutkimuksen mukaan 28,1 miljoonaa euroa. UEFA Super Cupin vuoksi Helsinkiin saapuneiden ulkopaikkakuntalaisten ja kansainvälisten tapahtumakävijöiden tuottama taloudellinen vaikutus isäntäkaupunkiin oli 14,5 miljoonaa euroa. Lisäksi tapahtuman muualle Suomeen kohdentunut kulutus oli 1,3 miljoonaa euroa.

Suurin kulutus kohdistui majoitus- ja ravintolapalveluihin sekä muihin ostoksiin esimerkiksi ruokakaupoissa ja myymälöissä. Tutkimuksen mukaan Helsinki teki myös myönteisen vaikutuksen tapahtumakävijöihin: yli 90 prosenttia vastaajista piti Helsinkiä hyvänä isäntäkaupunkina kansainvälisille urheilutapahtumille.

– UEFA Super Cup oli iso näyteikkuna Suomelle ja suomalaiselle jalkapallolle, jonka hyödyntämisessä onnistuimme. Tutkimuksen tulokset osoittavat kiistatta, että kansainvälisten urheilutapahtumien järjestäminen Suomessa kannattaa monilla mittareilla. Toivomme, että pääsemme esittelemään Suomea jalkapallomaailmalle seuraavan kerran vuonna 2025 pelattavassa naisten EM-lopputurnauksessa, jonka järjestäjäksi olemme hakeneet yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoo.

UEFA Super Cupin vaikuttavuustutkimus on osa Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön erillisavustuksella tehtävää Suomessa järjestettävien kansainvälisten urheilutapahtumien ekonomisen impaktin tutkimusten sarjaa vuonna 2022. Tutkimus on toteutettu yhdessä Suomen Palloliiton, UEFA:n ja Helsingin kaupungin kanssa. Tutkimustietoa käytetään yhdessä muiden tutkittujen tapahtumien kanssa tapahtumien taloudellisten vaikutusten ymmärtämiseksi sekä urheilutapahtumien kuluttajien keskimääräisen rahankäytön arvioimiseksi.