Totalrenovering av Mannerheimvägen inleds – observera ändrade trafikarrangemang

Totalrenoveringen börjar med förberedande arbeten, såsom borttagning av spårvägstrafikens kontaktledningar och byggande av trafikarrangemang under arbetstid. Spårvägstrafiken flyttar till Runebergsgatan genast måndagen den 6 mars.
Mannerheimintie Oopperan risteyksessä helmikuussa 2023. Kadulla hieman lunta ja autoja. Puissa lunta, taivas harmaa.
Bild: Teina Ryynänen / Helsingin kaupunki

Totalrenoveringen kommer att genomföras i två faser. Arbetena i den första fasen börjar med avsnittet mellan Posthuset och Operan.

Innan själva byggarbetena påbörjas utförs förberedande arbeten. Under veckan som börjar den 6 mars informerar staden närmare om förändringar i trafiken och om när körfält och andra områden tas i byggarbetsplatsens bruk.

Under de kommande åren påverkar gatuarbetet rörligheten i området på många sätt, så man bör reservera mer tid för resor än vanligt och, om möjligt, använda kollektivtrafiken. Genomfart med motorfordon bevaras under entreprenaden, och det finns en fil i vardera riktningen. 

Tillträdet till fastigheterna bevaras

Under gatuarbetet kan alla fastigheter nås, men vanliga rutter kan ändras och restiderna kan vara längre än vanligt. Omvägarna skyltas på gatan. Placeringen och trafikarrangemangen för de körfiler som används förändras när arbetet framskrider.

Ändringar i rutterna för bussar och spårvagnar från och med den 6 mars

Spårvagnslinjerna 4 och 10 samt busslinjerna 63, 212, 213 och 400 flyttas från Mannerheimvägen till Runebergsgatan från och med den 6 mars. Övriga busslinjer blir kvar på Mannerheimvägen.

HRT informerar om ändringar i kollektivtrafiken på sin webbplats hsl.fi/sv(Länk leder till extern tjänst) och i övriga kanaler.

Information tillgänglig i flera kanaler

Det är möjligt att följa utvecklingen av byggarbetsplatsen genom följande kanaler:

Alternativa rutter förbi byggarbetsplatsen

Du kan köra ett motorfordon genom Mannerheimvägens byggarbetsplats under hela renoveringen. Det rekommenderas dock att man använder ersättande rutter om det är möjligt. Kartan nedan visar några av omvägarna runt byggarbetsplatsen.

Den största gaturenoveringen i Helsingfors genomförs i två faser

Totalrenoveringen av Mannerheimvägen genomförs i två faser, och den torde bli färdig i slutet av 2025. Byggarbetsplatsen sträcker sig delvis också över tvärgatorna till Mannerheimvägen.

Först renoveras avsnittet mellan Postgatan och Runebergsgatan 2023–2024. I slutet av 2024 flyttas arbetena till avsnittet mellan Runebergsgatan och Grejusgatan när den första fasen är klar för trafiken.

I totalrenoveringen förnyas vattenrören, elkablarna och annan kommunalteknik som finns under gatan samt spårvagnsskenorna och bron över Banan. På Mannerheimvägen byggs enkelriktade cykelleder.

Totalrenovering av Mannerheimvägen i siffror

  • Tid för stambyte – Den äldsta vattenledningen som fortfarande används på Mannerheimvägen är från 1877.
  • Det händer under gatan – 2,3 km av ny vattenledning och 3,1 km av nytt regnvattenavlopp under gatan.
  • Nya skenor – 2,6 km av nya spårvägsskenor.
  • Helsingfors näst äldsta bro förnyas – Bron över Banan på Mannerheimvägen är från 1894.
  • Den största gaturenoveringen i Helsingfors – Entreprenadområdets längd är cirka 2,8 km och yta cirka 102 000 m2. 
Du kan köra ett motorfordon genom Mannerheimvägens byggarbetsplats under hela renoveringen. Det rekommenderas dock att man använder ersättande rutter om det är möjligt. Kartan visar några av omvägarna runt byggarbetsplatsen.
Förslag till omvägar runt byggaretsplatsen.