Tölövikens strand får ny växtlighet vid iståndsättningen av Hesperiaparken

Helsingfors planerar att iståndsätta Hesperiaparken och Hagasunds park. Den skadade stranden vid Tölöviken saneras, och strandens växtlighet kompletteras. Parkens funktioner förnyas och deras läge ändras. Staden presenterar förslaget till parkplan på ett diskussionsmöte för allmänheten 30.1, och man kan ge respons på det fram till 13.2.
Henkilö pyöräilee vehreässä puistossa.
Bild: Teina Ryynänen

Vid iståndsättningen av Hesperiaparken och Hagasunds park beaktar staden områdets kultur- och landskapshistoriska värden samt ägnar särskild uppmärksamhet åt naturvärden. Till stöd för arbetet har utarbetats utredningar om parkernas fågelbestånd och naturvärden samt om knäckepilarnas skick på stranden.

Tölövikens strand ska vara så naturenlig som möjligt. På strandområdet bevaras så mycket nuvarande växtlighet som möjligt, och den erosionskadade stranden stöttas med träpålar som placeras under marken.

Knäckepilarna på stranden har åldrats, och staden har regelbundet övervakat deras skick. Målet är att bevara de återstående knäckepilarna så länge som möjligt. Vid Tölövikens strand planteras rikligt med nya träd i lediga mönster i stället för en regelbunden trädrad. Från stranden avlägsnas invasiva främmande arter som vresros, och som nya arter väljs arter som förekommer naturligt på stranden som fackelblomster och svärdslilja.

Regnvatten renas i parken

Dagvatten som består av regnvatten leds i fortsättningen från Mannerheimvägen via Hesperiaparken till Tölöviken. Dagvattnet behandlas i parken och det filtrerade vattnet leds till Tölöviken. Detta har ingen betydande påverkan på vattenkvaliteten i Tölöviken.

I samband med iståndsättningen flyttas en del av funktionerna, såsom lekplatsen och motionsredskapen, till nya platser. Lekplatsen flyttas längre bort från Mannerheimvägen och vägens buller. Ett nytt motionsområde anläggs vid den nuvarande lekplatsen. Finlandiahusets omgivning iståndsätts enligt planeringsprinciperna från 1960- och 1970-talet, och parkens utsiktsplats renoveras.

Ta del av planerna på nätet eller på diskussionsmötet

Du kan ta del av utkastet till parkplan för Hesperiaparken och Hagasunds park på webbsidan hel.fi/sv/stadsmiljo-och-trafik/stadsplanering-och-byggande/delta-i-stadsplaneringen under punkten Gatu- och parkplaner under tiden 24.1–13.2.2024. Staden presenterar utkastet på ett diskussionsmöte för allmänheten i Lilla Finlandia den 30 januari kl. 17–19. Efter presentationen diskuterar man om parkplanen i små grupper med sakkunniga. Skriftlig respons på utkastet till parkplan kan skickas till planerarna senast 13.2.2024 per e-post jere.saarikko@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) eller matti.liski@nakyma.com(Länk öppnar standardprogram för e-post)

Stadsmiljönämnden fattar ett beslut om parkplanen i slutet av hösten 2024, och byggandet i parken börjar tidigast 2026.