Töölönlahden ranta saa uutta kasvillisuutta Hesperianpuiston kunnostuksessa

Helsinki suunnittelee Hesperianpuiston ja Hakasalmenpuiston kunnostusta. Töölönlahden vaurioitunut ranta korjataan ja rannan kasvillisuutta täydennetään. Puiston toimintoja uudistetaan ja niiden sijaintia muutetaan. Puistosuunnitelmaluonnosta esitellään yleisötilaisuudessa 30.1. ja siitä voi antaa palautetta 13.2. asti.
Henkilö pyöräilee vehreässä puistossa.
Kuva: Teina Ryynänen

Hesperian ja Hakasalmen puistojen kunnostuksessa huomioidaan alueen kulttuuri- ja maisemahistorialliset arvot sekä kiinnitetään erityistä huomiota luontoarvoihin. Työn tueksi on laadittu selvityksiä puistojen linnustosta ja luontoarvoista sekä rannan salavien kunnosta.  

Töölönlahden rannasta tehdään mahdollisimman luonnonmukainen. Ranta-alueella säilytetään mahdollisimman paljon nykyistä kasvillisuutta ja eroosiovaurioista kärsivää rantaa tuetaan maan alle sijoitettavilla puupaaluilla.  

Rannan salavat ovat ikääntyneet ja niiden kuntoa on seurattu säännöllisesti. Tavoitteena on säilyttää jäljellä olevat salavat mahdollisimman pitkään. Töölönlahden rantaan istutetaan runsaasti uusia puita vapaamuotoisesti sommitellen säännöllisen puurivin sijaan. Rannasta poistetaan haitalliset vieraslajit kuten kurtturuusu, ja uusiksi lajeiksi valitaan paikan luontaisia lajeja kuten rantakukkaa ja keltakurjenmiekkaa. 

Sadevedet puhdistetaan puistossa  

Sadevesistä koostuvat hulevedet ohjataan jatkossa Mannerheimintien suunnalta Hesperianpuiston kautta Töölönlahteen. Hulevedet käsitellään puistossa ja suodatetut vedet johdetaan Töölönlahteen. Töölönlahden veden laatuun tällä ei ole merkittäviä vaikutuksia. 

Peruskorjauksen yhteydessä osa toiminnoista, kuten leikkipaikka ja kuntoiluvälineet, siirretään uusiin paikkoihin. Leikkipaikka siirretään etäämmälle Mannerheimintiestä ja sen melusta. Uusi kuntoilualue rakennetaan nykyisen leikkipaikan kohdalle. Finlandia-talon ympäristö kunnostetaan 1960- ja 1970-luvun suunnitteluperiaatteiden mukaan ja puiston näköalapaikka korjataan. 

Tutustu suunnitelmiin verkossa tai yleisötilaisuudessa 

Hesperian ja Hakasalmen puistojen puistosuunnitelmaluonnokseen voi tutustua 24.1.-13.2.2024 välisenä aikana verkkosivulla hel.fi/suunnitelmat kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat. Luonnosta esitellään Pikku Finlandiassa järjestettävässä yleisötilaisuudessa 30. tammikuuta klo 17–19. Esittelyn jälkeen puistosuunnitelmasta keskustellaan pienryhmissä asiantuntijoiden kanssa. Kirjallisen palautteen puistosuunnitelmaluonnoksesta voi lähettää 13.2.2024 asti suunnittelijoiden sähköpostiin jere.saarikko@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai matti.liski@nakyma.com(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) 

Puistosuunnitelma viedään kaupunkiympäristön päätettäväksi loppusyksyllä 2024 ja rakentaminen puistossa alkaa aikaisintaan vuonna 2026.