Staten bör betala kommunerna coronaersättningar till utlovat belopp

Den förordningsändring statsrådet för närvarande bereder skulle ändra räkningssättet för coronaersättningar.

Den förordningsändring statsrådet för närvarande bereder skulle ändra räkningssättet för coronaersättningar. Utkastet uppfyller inte regeringens löfte vid budgetmanglingen 2020 om att ersätta kommunernas coronarelaterade direkta kostnader till fullt belopp. Om inte regeringen ersätter de coronarelaterade kostnaderna till fullo förutser Helsingfors stad ett åtstramningsbehov i social- och hälsovårdens övriga tjänster.

Helsingfors stad förutsätter att regeringen håller fast vid sina riktlinjer och ersätter de faktiska direkta kostnaderna för coronapandemin för hela år 2022 till fullt belopp. Regeringen måste betala fulla kostnadsersättningar även till HUS, som hittills endast fått ersättning för cirka hälften av sina pandemirelaterade kostnader. Ersättningsmekanismen för coronakostnader kommer också att behövas 2023, eftersom de direkta coronakostnaderna inte har beaktats i välfärdsområdenas finansiering. Detta bör beaktas i 2023 års statsbudget.

Coronaläget och regeringens hybridstrategi förorsakar fortfarande kommunerna avsevärda tilläggskostnader. Eftersom det inte går att påverka helhetskostnaderna för coronaepidemin tvingas Helsingfors vid behov finna sätt att minska utgifterna i social- och hälsovårdens övriga tjänster, om inte staten ersätter kostnaderna till fullo. Regeringens beslut innebär alltså en stor risk för nedskärningar i social- och hälsovårdens tjänster eller deras kvalitet.

Situationen underlättas inte genom vårdreformen, som genomförs nästa år och ger upphov till ett flertal ekonomiska konsekvenser som anstränger den kommunala ekonomin. Kommunerna blir exempelvis tvungna att täcka eventuella underskott som uppstår i samkommunerna för social- och hälsovård. Regeringen bör inte ytterligare belasta kommunekonomin.

När kommunerna planerade sin ekonomi och verksamhet för 2022 litade de på statens löften om att coronaersättningarna förblir minst på 2021 års nivå. Om ersättningsgrunderna oväntat ändras och begränsas mitt i året leder det till att alla kostnader inte kan täckas.

”Coronapandemin är inte över än, och smittläget och regeringens hybridstrategi ger fortfarande upphov till avsevärda kostnader för kommunerna. Därför är det solklart att regeringen måste hålla sina löften och ersätta kostnaderna för att tackla coronakrisen till fullt belopp både i år och nästa år. Regeringen ska inte ytterligare belasta kommunekonomin. Det här är även vårt budskap till budgetmanglingen som börjar i morgon”, konstaterar borgmästare Juhana Vartiainen.

Läs mer:

Helsingfors stadsstyrelse:

Beslutsmeddelande 29.8.2022 (på finska)

Utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet om utkastet till statsrådets förordning om statsunderstöd för vissa tilläggskostnader för den offentliga social- och hälsovården på grund av covid-19-epidemin år 2022 (på finska)

Bild: Kimmo Brandt